Виртуелна обиколка на Собранието на Македонија

Во недостиг на екскурзии и посети на институции, по добиената покана од страна на Парламентарниот институт,  учениците од нашето училиште беа поканети да учествуваат на виртуелна обиколка на Собранието. Така на 23 февруари 2021 година, дел од учениците од VI, VII и VIII одделение вкупно 45, имаа можност да го посетат Собранието на еден поинаков начин, on-line-виртиелна тура преку апликацијата „ZOOM“.

-„Се надевам дека за брзо време ова ќе помине и во живо ќе дојдете да ни го видите Собранието“ – вака господинот Томе Гушев, Советник за правно-политичка едукација при Одделението за едукација и комуникација им се обрати на учениците.

Тој пред да ја започне обиколката им постави неколку прашања на учениците за да ги поттикне на дискусија, на размислување и поставување прашања од нивна страна. Презентацијата на содржината на обиколката од страна на г-нот Томе одговараше во однос на соодветноста на возрасната група на посетителите.

Тој им раскажа дека зградата е изградена во 1938 година и им покажа дел од старата и дел од новата архитектура.

– Проектот е направен од чешки архитект и зградата била изградена за брзо време. Во 1941 година, кога почнала Втората светска војна, овде бил сместен Генерал-штабот на фашистичките окупатори, но во 1945 година, кога Македонија се ослободила, овде била сместена целокупната власт на Народна Република Македонија. Овде се наоѓале и Собранието, и Владата, и првиот формиран суд. Можеби некој од вас еден ден ќе стане пратеник – им рече тој на учениците.

Децата го видоа Кабинетот на претседателот на Собранието, потоа просторијата длаборез во Кабинетотна претседателот на Собранието и се воодушевуваа додека ја разгледуваа на своите телефони, таблети, компјутери.

– Длаборезот е од 1938 година, а го изработиле тетовски резбари. Денес ова просторија е ставена под заштита на Унеско. Од 1991 до 1999 година оваа просторија ја користеше претседателот на државата. Овде сега работи претседателот на Собранието, кој пречекува делегации, министри, амбасадори – им беше објаснето на децата. Потоа ги поведе и низ Фоајето пред Кабинетот на претседателот, низ салата „Македонија“, Кристалната сала, Струшка сала, Охридска сала, Малиот свечен салон, Сала на Влада.

РЕЗУЛТАТИ ОД ОПШТИНСКИОТ НАТПРЕВАР ПО МАТЕМАТИКА

ИМЕ И ПРЕЗИМЕОДД.НАГРАДА/ПОФАЛНИЦА
Јана Благојевиќ9II
Ангела Милановска9III
Aнастасија Тодевска9Пофалница
Христина Јовановска9Пофалница
Катерина Андова9Пофалница
Бојана Џопевска9Пофалница
Алексеј Стојановиќ8II
Михаела Димчова7III
Јана Саздовска7III
Никола Милосковски7III
Петар Ристевски7III
Давид Арнаудов6II
Марија Гичевска6II
Даријан Митревски5I
Стефани Благојевиќ5II
Благој Јакимовски5II
Христијан Гочевски Иваноски5III
Аника Велковска5III
Павел Доневски5III
Александар Маџовски5I
Матеј Китановски5II
Тара Спасиќ5II
Ива Андова5III
Петар Георгиевски5II
Дамјан Петровиќ5III
Ангел Митревски5II
Ведран ВељковиќIV-4II
Сандра МилосковскаIV-2III
 Марко КрстевскиIV-2III
Стефан АрсевскиIV-1I
Калина КараџоскаIV-1II

Честитки за освоените награди и многу успех на сите ученици на претстојниот регионален натпревар

Англиски јазик – Резултати од училишниот натпревар за учениците од 4 до 9 одд.

Резултати од 4 одд

Илина Јорданова 4-165  I место
Елена Наумова4-364  II место
Марко Наумов4-362  III место

Резултати од 5 одд.

Аника Велковска5-146 I место
Дарјан Јовчев5-346 I место
Марија Трајковска5-446 I место
Христијан Гочевски Ивановски5-140 II место
Благоја Јакимовски5-138 III место

Резултати од 6 одд.

Дора Николова 6-439  I место
Андреј Јордановски6-138.5  II место
Теона Јовева6-338  III место

Резултати од 7 одд.

Петар Ристовски 7-338  I место
Даријан Саравинов7-337.5 II место
Ања Јовановска7-4 36 III место

Резултати од 8одд

Алексеј Стојановиќ 8-3I место
Дона Тасева8-3II место
Нина Јовановска 8-1III место

Резултати од 9 одд

Ема Димитриевска  9-160  I место
Лора Донева 9-260  I место
Христина Јовановска 9-260  I место
Јана Кметовска 9-359  II место
Мартин Атанасов 9-458  III место
Мила Петровска 9-458  III место

Резултати од натпреварот по информатика

На 24.02.2021 година се одржа училишниот натпревар по информатика на кој учествуваа 16 ученици.

Освоени места:

Име и презимеОсвоени бодовиОсвоено место  
Јана Кметовска                 91I
Никола Наумов  82II
Андреј Јордановски  78III

Историја – Резултати од училишен натпревар

Ученици и освоени места:

VI одделение

Катерина Пислевиќ – I место

Теона Јовева – II место

Јована Митровска – III место

VII одделение

Јована Ивановска – I место

Марија Бкагоевска Митровска – II место 

Горазд Стојановски – II место

Сара Ангелова – III место

Ана Милановска – III место

Леон стојановски – III место

VIII одделение

Алексеј Стојановиќ – I место

Теона Димишковска – II место

Матеј Крстевски – III место

Андреј Крстевски – III место

IX одделение

Давид Цветковски – I место

Христина Јовановска – II место

Катерина Андова – III место

Училишен натпревар по француски јазик

На 22.02.2021г.( понеделник ) се одржа училишниот натпревар по француски јазик.На натпреварот земаа учество учениците од 6  до 9 одделение.

Освоени места :

9 одд,/вкупно 36 поени

1.место: Ангела Анѓелкоска-35 поени

2.место: Нина Ристиќ-32 поени

3.место: Лорина Јакимовска 31 поен

8 одд,/вкупно 36 поени

1.место: Алексеј Стојановиќ-32 поени

2.место: Теона Димишковска-30 поени

7 одд / вкупно 25 поени

1 место:  Сара Ангеловска – 24 поени

2 место:   Ања Јовановска и Јована Ивановска – 22,5 поени

3 место:  Петар Ристовски – 21,5 поен

6 одд,/вкупно 62 поени

1.место: Теа Јордановска -58 поени

2.место: Теона Јовева -57 поени

3.место: Мила Златановиќ -56 поени

Браво за сите учесници и честитки за освоените места.

Освоено I и III место на 17-от Републички литературен детски фестивал ,,Ракатки-2021,,

На 17-от Републички литературен детски фестивал ,,Ракатки-2021,, во Категорија основно образование од седмо до деветто одделение нашиот ученик Алексеј Стојановиќ од VIII-3 одделение Ментор: Елена Малинова освои I место со литературната творба: ,,За сите деца во светот,,

Ученичката Лорина Јакимовска од IX-4 одделение Ментор: Катица Стојчевска освои III место со литературните творби: „Мојата општина“ и „Мојот татко“

Од избраните творби ќе се испечати книга-алманах. Секој награден учесник ќе добие диплома и алманах.

Фестивалот ќе се одржи во втората половина на месец мај 2021 г.

Резултатите од избрани творбите за XVII- Републичкиот литературен детски фестивал „Ракатки –2021“, се објавени во дневниот весник Нова Македонија -Колибри на ден 23.2.2021 (вторник).

Честитки на учениците за освоените награди и им посакуваме уште многу успеси во иднина!

РЕЗУЛТАТИ ОД УЧИЛИШНИОТ НАТПРЕВАР ПО ХЕМИЈА

Училишниот  натпревар по хемија се одржа на 18.02.2021 година на кој учествуваа ученици од VIII и IX одделение.

Постигнати резултати:

VIII одд.

Алексеј Стојановиќ   –  I место

IX одд.

Христина Јовановска – I место

Јана Благојевиќ –  II место

Јана Кметовска  –  III место

Честитки!

Резултати од училишен натпревар по општество

IV одделение

одржан на 18.02.2021

Освоено местоИме и презиме на ученикодделениеОсвоени бодови
Прво местоЕмил Адемоски
Ива Стојановска
IV-432
Второ местоМарија АрсовскаIV-129

V одделение

  одржан на 19.02.2021

РЕДЕН БРОЈУЧЕНИКПАРАЛЕЛКАБОДОВИОСВОЕНО МЕСТО
1.Аника ВелковскаV-142  I
2.Христијан Гочевски ИваноскиV-1     42  I
3.Ива АндоваV-242  I
4.Лука ПетковV-342  I
5.Тамара КолевскаV-442  I
     
1.Стефани БлагојевиќV-139II
     
1.Марија СпасовскаV-138III
2.Тара СпасиќV-238III
3.Ангел МитревскиV-438III