НЕ ПЛАСТИЧНИ КЕСИ

КАЖИ НЕ ЗА ПЛАСТИЧНИТЕ КЕСИ!

На 22 октомври, четврток, нашето училиште  ООУ “Дане Крапчев”  се вклучи во проектот  НЕ  ПЛАСТИЧНИ  КЕСИ  спроведен од  ЕКОЗВОН, а подржан од Општината Гази Баба.

Со запазување на сите протоколи за заштита,  учениците преку едукативно предавање се запознаа со штетното влијание на пластичните кеси во природата,  временскиот период на нивното распаѓање и значењето на употребата на платнените торби.

Сите ученици на  мали ливчиња запишаа по една мисла за штетното влијание на пластичните кеси, кои беа закачени на хамер.

Се отвори кратка дискусија по истото и на учениците им беа поделени еко-торби.

Целта на овој проект е подигнување на јавната свест за штетното влијание од употребата на пластичните кеси и со тоа да се допринесе за почиста и поздрава животна  средина и да се потикне употребата на алтернативи на пластичните кеси.

                                                                                           Еко Тимот

Продолжуваме со активности на проектот „И јас имам глас“

На 20.10.2020г. со членовите на училишниот клуб за детски права, формиран во рамки на проектот ,, И јас имам глас,, одржавме онлајн средба каде членовите од клубот беа запознаени со активностите кои следат во рамки на овој проект во следните четири месеци. На средбата учениците ги произнесоа своите забелешки и предлози за реализација на активностите според состојбата во која се наоѓаме, посебно го истакнаа своето задоволство што и во вакви услови продолжуваме со работа . Кај нив овој начин на работа од далечина поттикна голема љубопитност, мотивираност и предизвик за поголеми успеси во постигнувањето на целите од проектот кој веќе го работиме три учебни години!

ДРЖАВЕН НАТПРЕВАР ПО БИОЛОГИЈА

На 25 Септември 2020 се одржа Државниот  онлајн-натпревар по  Биологија кој се реализираше со online тест на ClassMaker. На натпреварот учествуваше Алексеј Стојановиќ од  нашето училиште и освои трета награда.

Исто така Алексеј Стојановиќ е и меѓу најдобрите учесници од сите одделенија,  коj врз основа на вкупните освоени бодови од општинскиот, регионалниот и државниот натпревар   доби  сертификат  за постигнат особен успех на натпреварите по биологија во 2020.

Ментор на ученикот е  наставничката  по Биологија – Душанка Китановска.

Честитки за постигнатиот успех  !!!! Ти посакуваме многу успех  во понатамошното натпреварување !!!!

ПРИЕМ НА ПРВАЧИЊА

   1 октомври 2020год. датум кој ќе остане вечно врежан во сеќавањата на нашата нова генерација на првачиња. Ден кој ќе биде забележан во нивните споменари и со радост ќе го споменуваат како ден во кој свртеле многу значајна страница во нивниот живот.

Оваа генерација на првачиња учебната 2020/2021 година ја започнува во поинакви услови на работа и движење, со запазени протоколи со цел заштита од Ковид 19. А ние како училиште ги обезбедивме сите услови за безбедно следење на наставата.

Драги првачиња,

Ве очекуваат уште многу први нешта, како што се првата научена буква, првиот број, првиот напишан збор, првата песничка, првата домашна задача и се така по ред. На тој начин, чекор по чекор, од ден во ден ќе бидете се побогати со знаења, а тие знаења ќе ви отворат многу врати во вашиот понатамошен живот.

Првачиња среќно!!!