ОПШТИНСКИ НАТПРЕВАР за ПРВА ПОМОШ

На 44 -от натпревар за прва помош нашиот тим докажа дека е меѓу најподготвените да укажува помош кога е најпотребно. Тимот составен од: Теона Јовева Теодора Јосевска, Тео Бојанчев, Анастасија Ивановска, Вероника Златковска и Ведран Велковиќ го сместија нашето училиште помеѓу најспремните и го освоија четвртото место;

Благодарност до нашите поранешни ученици, посебно Ангела Ангелкоска и Адриана Стоилевска кои помагаа во подготовките.

,,Мојот кариерен развој” – презентација во трето одделение

На 26.04.2024 г. активот на трето одделение оствари соработка со родителот Вања Јовановски, вработен во Министерството за внатрешни работи кој пред учениците ја презентираше својата професија.

Преку презентација со наслов ,,Мојот кариерен развој” родителот ги информира учениците за своето образование, професионалните обврски, напредокот во кариерата и предизвиците со кои се соочува.

На оваа средба љубопитните учениците добија одговори на многу нивни прашања и научија дека за секоја професија треба да се образуваат, да ја сакаат и да се усовршуваат.

22 АПРИЛ – ,, ДЕНОТ НА ПЛАНЕТАТА ЗЕМЈА”

Денес, младите еколози и уметници од нашето училиште обединети во чест на 22 АПРИЛ – ,, ДЕНОТ НА ПЛАНЕТАТА ЗЕМЈА”.

Преку изложба насловена: “ОД ОТПАД до УМЕТНОСТ” нашите еколози и уметници се обединија и изработија уметнички дела од отпад, кои беа поставени во училишниот хол.

Преку оваа активност сакаме да потсетиме за потребата од грижа за Планетата и да ја потикнеме јавната свест за селектирање и рециклирање на отпад.

Не заборавајте: Немаме резервна планета !

Земјата ние ја позајмуваме од следните генерации и ја должиме на нашите

поколенија!

Одговорни наставници:

Бојана М.Личева и Марија Н.Наневска.

УСПЕХ НА РЕГИОНАЛНИОТ НАТПРВАР ПО ХЕМИЈА  

    Регионалниот  натпревар по Хемија се одржа  на 13.04.2024г. На овој натпревар учествуваа ученици од осмо и деветто одделение  и ги постигнаа следните резултати:

VIII одд.

Тара Спасиќ VIII-2 – III награда

Софија Мијалковска VIII-3- III награда

Дамјан Петровиќ VIII-3- Сертификат

IX одд

Дејанчо Стојановски IX-1 – III награда

Честитки на сите ученици за постигнатиот успех!

Им посакуваме многу успех на ученичките Тара Спасиќ и Софија Мијалковска, кои продолжуваат на Државниот натпревар!                                                                

  Ментор на учениците Елена Томевска

III место во Финалето за Француска шансона

На 13 април, сабота, во салата во хотелот Холидеј ин се одржа финалето од натпреварот за Француска шансона во организација на фондацијата Бел Идеал од Париз. Во категоријата за основни училишта, помеѓу шест финалисти беше и нашата Катарина Пислевиќ од 9-2 одд. Таа ја пееше песната Voila од Barbara Pravi и освои ТРЕТО МЕСТО а со тоа доби НАГРАДА, престој на ЛЕТЕН ФРАНКОФОНСКИ КАМП кој оваа година ќе биде во ОХРИД. На кампот ќе присуствуваат победниците ( првите 3 места) од државните натпревари и конкурси од основно и средно образование а 15 од нив, повеќето средношколци ќе патуваат во Париз.

Честитки Кате и уште многу успеси.

Заедно учиме за Спроводници и изолатори

12.04.2024 – Градењето на мостови со ООУ „25 Мај„ продолжува со содржината Спроводници и изолатори. Преку практични вежби учениците поделени во групи со мешан состав ја тестираа спроводливоста на различни материјали.Сите групи соработуваа и успешно идентификуваа спроводници и изолатори.Од изведбената активност и бројните примери од секојдневието ја согледоа важноста на спроводниците и на изолаторите. Часот се одвиваше во пријатна работна атмосфера што придонесе за успешно совладување на целите

Одлични резултати на Регионалниот натпревар по Македонски јазик

Трудот и знаењето вредат и се награда за нашите ученици.

1 место – Ангелина Трпковска од 6 одд. – ментор Марија Шереметкоска

2 место – Калина Караџоска од 7 одд. – ментор Елена Малинова

2 место – Никола Тргачевски од 6 одд. – ментор Марија Шереметкоска

Честитки до сите ученици кои учествуваа, им посакуваме успех и на Државниот!