НИЕ ГОЛЕМИТЕ – ЗА НАЈМАЛИТЕ

Старата година ја испраќаме со добро дело, напрвено по иницијатива на ученици од VIII одд.

ГОЛЕМИТЕ изработуваа и продаваа новогодишни украси.

МАЛИТЕ купуваа и се радуваа.

Со собраните средства се купија сложувалки, друштвени игри и реквизити за учениците од ДНЕВЕН ПРЕСТОЈ.

Учиме за ѕвезди и соѕвездија

Крајот на ова полугодие го заокружуваме со гости. Имено учениците од ООУ “25 Мај” и нашите од 6-4 се дружеа и учеа за ѕвезди и соѕвездија. Во парови учениците ги исцртаа најпознатите соѕвездија со помош на точкести мапи, а потоа ги пронајдоа виртуелно благодарение на апликацијата Stellarium. Дефинитивно оваа година ќе ја паметиме по природни науки, но и по новите пријателства

УЧЕНИЧКИОТ ПАРЛАМЕНТ создаде СЛАТКА ПРИКАЗНА во ФАБРИКАТА ,,ВИНЧИНИ”!

Денес бевме гости на срдечни домаќини. Низ игри се едуциравме, се забавувавме и се наградувавме. Имавме исклучителна можност да влеземе во ,,Срцето на Винчини” и да видиме како се создаваат Винчини производите.

Новогодишните пакетчиња беа неизбежен подарок за секој од нас!

Голема благодарност до срдечниот тим на ,, Винчини” кои не воодушеви со гостопримството, условите за работа, едукативните работилници и подароците.

Благодарност до нашите наставнички Магдалена Павлеска и Данче Костовска- Јакимовска кои ни ги организираат овие интересни патувања.

Благодарност до нашата директорка Адријана Младеновска која секоја наша идеја ја поддржува и ни овозможува да ја реализираме онака како што сме ја замислиле.

Нашиот Ученички парламент и во 2024 година ќе продолжи да патува и да создава несекојдневни спомени!!!

Прво место за нашите кошаркари од V одделение

ДЕНЕС ГОРДИ СМЕ НА ПРВОТО МЕСТО на НИВО на ОПШТИНА ГАЗИ БАБА, ОСВОЕНО од НАШИТЕ КОШАРКАРИ од V одделение, предводени од наставникот по физичко и здравствено образование ТОМИ СПАСОВСКИ.

На ден 21.12.2023 г. во ООУ ,,Кирил и Методиј”- Стајковци, се организираа натпревари во кошарка за учениците од 5-то одделение под мотото: ,,Кошарката моја игра” каде учество земаа ученици од сите основни училишта од Општината.

Целта на оваа активност е промоција на кошарката како спорт и вклучување на учениците од најмала возраст во спортските натпревари.

Во прилог првопласираните три екипи:

1 место ООУ ,,Дане Крапчев”

2 место ООУ ,,Вера Јоциќ”

3 место ООУ ,,Крсте Мисирков”

Учиме за вселената и Млечниот пат

На крајот од работната недела одржавме заеднички час по природни науки со другарчињата од ООУ,, 25-ти Мај ,,. Овој пат зборувавме за вселената и Млечниот пат. Училницата за кратко ја претворивме во кино и преку едукативни видео материјали патувавме низ вселената. Видовме како изгледа нашата галаксија и се запознавме со теоријата на големата експлозија. Ви пренесуваме дел од атмосферата преку неколку фотографии.

КАМПАЊА: ,,КРЕНИ ГЛАС ПРОТИВ ВРСНИЧКОТО НАСИЛСТВО”

Оваа кампања е во организација на општествено одговорната компанија ,,МАКПЕТРОЛ”.

На 19.12.2023 год. беа реализирани едукативни работилници за учениците од VI до IX одделение.

Работилниците беа реализирани од страна на психотерапевт и специјален едукатор и рехабилитатор.

Учениците се запознаа со начините за превенција на ситуации со врсничко насилство, нивно решавање и надминување на последиците од нив.

Беше поделен и печатен едукативен материјал наменет за учениците и нивните родители.

ДЕНЕС ПРИМИВМЕ НАГРАДА И ПРИЗНАНИЈА НА ЛИТЕРАТУРЕН И ЛИКОВЕН КОНКУРС

🔸️Наши ученици од VIII и IX одд. и нивните ментори Елена Малинова и Марија Н.Наневска присуствуваа на свечен настан кој се одржа во СГГУ на ГС “Здравко Цветковски”- Скопје со цел доделување награди за учество на Конкурсот за најдобра литературна, ликовна и истражувачка творба.

👉 II место за есеј на тема: “Божиќниот чај со моите најблиски” освои ученичката Јована Србиноска од IX-1 одд., ментор Елена Малинова, а другите учесници добија пофалници за учество.

🔸 ️Честитки за сите учесници, многу успеси во иднина!

НАШИТЕ УЧЕНИЦИ НАГРАДЕНИ НА СВЕТСКИ ЛИКОВНИ КОНКУРСИ

🎖 Учениците: Дамјан Петровиќ и Тамара Додевска ја добија престижната награда на градот Канагава, ЈАПОНИЈА.

🎖На ликовниот конкурс: “Биди уметник-Играј со мене” во СЛОВЕНИЈА, наградени беа:

Анастасија Ивановска, Бирсен Вели и Давид Арнаудов.

🎖Ученикот Никола Тргачевски доби штедна книшка од НЛБ БАНКА на ликовниот конкурс за oдбележување на денот на штедењето.

🎖Учениците Маркијан Јовчев и Каја Стојковска го промовираа фолклорот итрадицијата.

Маркијан Јовчев освои прво место, а Каја пофалница на ликовниот конкурс на “ФОЛКОНИКА”.

🔸️Во склоп на Еразмус+ проектот “Safe internet use”, учениците успешно учествуваа на креативна ликовна работилница.

🔸️Вратите на овие ликовни конкурси на наградените ученици ширум им ги отвара и долги години безрезервно ги мотивира нивниот наставник по ликовно образование М-р Марија Николоска-Наневска.

🔸️На сите ученици им честитаме за освоените награди и им благодариме за нивниот несебичен ангажман.

🔸️И во иднина ќе продолжиме да го освојуваме светот на уметноста преку учество на најразлични ликовни конкурси.

3 Декември – Меѓународниот ден на лицата со попреченост

Денес, по повод ,, 3 Декември – Меѓународниот ден на лицата со попреченост” во нашето училиште во соработка со Основно училиште со ресурсен центар „Иднина“ – Скопјe се реализираше активност под мотото ,,Сплотени заедно”

🔹️Во чест на овој ден сакавме да го промениме начинот на кој ја гледаме попреченоста.

За таа цел учениците со нивните наставнички: Анета Менчова, Весна Димитровска и Стефани Тупоска и Асистентите: Жаклина Цветковска, Елена Благоевска, Весна Николовска во паралелката на 4-3 изработија дрво на кое беа испишани особини и силните страни на децата со попреченост.

🔹️Љубовта и желбата за другарување, сплотеноста и заедничката соработка на децата е посилна од попреченоста.

🔹️Да не заборавиме, секое дете е различно, но исто така и посебно. Токму затоа сите заедно треба да се стремиме да создадеме еден свет во кој сите ќе бидеме еднакви во различноста, свет во кој не постојат попречености и бариери туку само можности и способности.

Исто така се одржа ликовна работилница на тема “Играј со мене”.

На работилницата учествуваа учениците од 9-3 одделение (Јована, Теа, Мелиса, Теона, Марки, Ваљон, Александар, Виктор, Христијан, Стефани, Рамадан, Вердијан, Бисера и Емануел), заедно со образовниот асистент Маја и наставничката по ликовно образование Марија.

Учениците создадоа групна творба, изработена од нивните дланки и прсти како израз на нивната сплотеност и желба за другарување и споделување.

Во едно творбата ќе учествува и на 17 меѓународниот ликовен конкурс во Словенија “Биди уметник-Играј со мене”.

Се надеваме дека низ неколку фотографии ќе ја доловиме атмосферата на уживање и другарување за време на работилницата.