РЕЗУЛТАТИ ОД УЧИЛИШНИОТ НАТПРЕВАР ПО ГЕОГРАФИЈА

Р.бр Име и Презиме Одд. Освоени бодови
1. Алексеј Стојановиќ VI-3 68        I место
1. Теодора Велковска VII-4 71     I место
2. Лорина Јакимовска VII-4 70     II место
3. Јана Благоевиќ VII-1 67     III место
4. Ема Димитриевска VII-1 67     III место
1. Андријана Антовска                 VIII-2 44       I место
2. Марко Смилевски              VIII-2 40      II место
1. Моника Блажевска              IX-1 47       I место

УЧЕСТВО ВО ЕМИСИЈА ,, ЅВОН,, НА МРТ 1

Денес 19.02.2019 учениците од нашето училиште ООУ,,Дане Крапчев,, учествуваа во емисијата ,,Ѕвон,, на МТВ 1. Гостувањето беше по повод 41 година образовно-воспитна дејност на нашето ООУ,,Дане Крапчев,,- Скопје.

Учениците го престставија училиштето во најдобро светло. Направија една ретроспектива на училиштето од 1978 година па се до денес, а сето тоа беше документирано и со фотографии. Ги истакнаа освоените награди и проектите кои се работат во нашето училиште, кои сите не прават особено горди и ни даваат сила да чекориме кон понатамошни успеси.

Програмата беше збогатена и со учество на :

  • Учениците од IV одделение кои настапија со ритмичката точка од патрониот празник на инструментална композиција – раководени од наставничката Лидија Ѓоргиева.
  • Учениците од V одделение – настапија со ритмичката точка од патрониот празник на песната “Black magic“ – под раководство на наставничката Лидија Велковска.
  • Ученичките од IX одделение Миа Јакимовска и Ема Котеска, пееја во живо на песна од Ed Sheeran – со наслов „Perfect“ментор Ванчо Јовчев.
  • Учениците од IV одделение настапија и со драматизација на англиски јазик посветена на семејството – раководени од наставничките Евдокија Димовска и Лидија Ѓоргиева.
  • Катерина Пислевиќ ученичка од IV-2 одделение изведе песна под наслов „Моето семејство“ со која имаше настапувано на детскиот фестивал „Златно славејче 2018“
  • Учениците пак од VIII и IX одделение настапија со драматизација која беше дел од проектот „И јас имам глас“ каде говореа за детските права – ментор Елена Малинова.
  • Учениците Марија Стојановска VI-2, Марија Гичевска IV-1, Горазд Стојановски V-4, и Моника Блажевска IX-1 – ги прочитаа своите литературни и прозни творби, кои беа избрани како најдобри на литературно-ликовниот конкурс „Јас со глас за мојата идина“ организиран во нашето училиште по повод патрониот празник.

Учениците пак од II и V одделение, работеа во креативните катчиња и создаваа свои дела. Едната група ученици од II-1 одделение – Стефан Арсевски, Илина Јордановска и Лука Бошковиќ  правеа вуклани и демонстрираа ексепримент со вулкан – ментор Даниела Торковска.

Додека пак другата група ученици од V-2 одделение – Луна Јовановска, и Михаела Димчова создаваа креации од хартија во боја, каде со помош на рачиња правеа папагали и штркчиња. А пак Луна Јакимовска, работеше со техниката квилинг каде со помош на тврда хартија и нејзино виткање и обликување создаваше необични и креативни честитки за различни прилики – ментор Лидија Велковска.

Ликовното катче со своите интересни изработки го збогатија Дина Шабановиќ и Михаела Стојменовиќ, ученички во VIII-3 одделение кои работеа под менторство на наставничката Марија Н.Николовска и создаваа дела кои ќе ги изложат во обновената библиотека и медијатека во училиштето.

Учениците Матеј Димовски и Катерина Илиевска од IX-1 одделение беа задолжени да го претстават нашето училиште преку личната карта на училиштето и проектите во кои учествува ООУ„Дане Крапчев“ .

Многу искрени насмевки, убави сеќавања, исполнети срца, задоволни лица и среќни дечиња кажуваат за успешноста на овој настан и остварената соработка со МРТ.

 

                                                                      Одговорен наставник: Даниела Торковска

This slideshow requires JavaScript.

РЕЗУЛТАТИ ОД УЧИЛИШНИОТ НАТПРЕВАР ПО МАТЕМАТИКА

На 4 февруари 2019 година во нашето училиште “ООУ Дане Крапчев” се одржа училишниот натпревар по математика за учениците од предметна настава.

 

 РЕЗУЛТАТИ ОД УЧИЛИШНИОТ НАТПРЕВАРОТ ПО МАТЕМАТИКА  IV одд.

Можни бодови на натпреварот 21

Име и презиме на ученикот Освоени бодови Освоено место

 

Мила Златановиќ           IV-4

20,5

I место

Андреј Јордановски       IV 1              20

II место

Давид Арнаудов             IV-4

20

II место

Дора Николова               IV-4

19.5

                  III  место

РЕЗУЛТАТИ ОД УЧИЛИШНИОТ НАТПРЕВАРОТ ПО МАТЕМАТИКА  V одд.

Можни бодови на натпреварот 50

Име и презиме на ученикот Освоени бодови  

Освоено место

 

Даријан Саравинов          V-3

50

I место

Михаела Димчова            V-2

50

I место

Јана Саздовска                  V-2

46

II место

Луна Јакимовска             V-2

40

III  место

Петар Ристовски             V-3

40

III  место

Ева Серафимовска          V-4

40

III место

 РЕЗУЛТАТИ ОД УЧИЛИШНИОТ НАТПРЕВАРОТ ПО МАТЕМАТИКА  VI IX одд.
ИМЕ И ПРЕЗИМЕ НА УЧЕНИКОТ ОДД ОСВОЕНИ ПОЕНИ НАГРАДА
Алексеј Стојановиќ VI 100 I
Дона Тасева VI 90 II
Тамара Вељковиќ VI 88 III
Бојана Петровска VI 88 III
 
Јана Благојевиќ VII 100 I
Ангела Милановска VII 98 II
Христина Јовановска VII 90 III
 
Катерина Илиевска IX 95 I

ПАТРОНЕН ПРАЗНИК НА ООУ „ДАНЕ КРАПЧЕВ“ – СКОПЈЕ

„Сите ние имаме глас во креација на заедничка иднина“

На 08.02.2019 година со почеток во 12 часот во холот на ООУ “Дане Крапчев” , беше одбележана 41 година од постењето на училиштето. Беше организирана пригодна програма, во која учество земаа ученици од училиштето и гости од студиото за танц Еурека и од Факултетот за музичка уметност.

Со ритмички точки се претставија учениците од IV и V одд. под раководство на наставничката Лидија Ѓоргиева настапија со ритмичкa точка на микс од инструментална музика.

V одделение под раководство на наставничката Лидија Велковска, настапија со ритмичка точка на песната “Вlack magic”.

Студиото за танц „Еурека“ се претстави со хип-хоп изведба на одбрана музичка композиција.

Училишниот хор настапи со химната на училиштето.

Пријатната атмосферата беше надополнета и од страна на училишниот оркестар под раководтсво на наставникот Ванчо Јовчев. Учениците изведоа две прекрасни композиции:

„Музички момент“ од Франц Шуберт,

„Обоата на Габриел“  од Емио Мориконе, каде специјален гостин беше и студентот од ФМУ Андреј Петрески кој свиреше на обоа.

Јана Стоилевска ја изведе ,,La shate mi murire“ – во пијано придружба на наставникот Ванчо Јовчев.

Како дел од проектот „И јас имам глас“ учениците изведоа и драматизација поврзана со правата на децата под менторство на наставниците по Македонски јазик Елена Малинова и Катица Стојческа.

Во пресрет на патрониот празник во училиштето се твореше и црташе на темата: „Јас со глас за мојата иднина“.

Наградени од ликовниот конкурс се:

1.место  Михаела Стојменовиќ    и    Павел Наневски  од   VIII-3

2. место Теодора Стефановска  IX-2   и    Дина Шабановиќ  VIII-3

3. место Лулхан Ајрединов VI-2 Драгана Здравковска VI-3 Теодора Мусајска IX-3

Од литературните творби  наградени се следните:

  1. место Горазд Стојановски од V-4
  2. место Марија Гичевска од IV-1
  3. место Марија Стојановска од VI-2

Од прозните текстови наградена творба е творбата на ученичката Моника Блажевска од IX-1

Концептот на овој патронен празник беше поинаков од претходните. Овој пат во активностите беа вклучени и младите физичари, хемичари, биолози, ученици кои се докажуваат во природните науки. Преку експерименти и програмирања докажаа и покажаа само дел од нештата кои тие умеат да ги направат, а верувајте ги има многу. Под менторство на наставниците Јулија Јанкуловска, Сашка Крстевски, Бојана М. Личева и Душанка Китановска.

Оваа прилика ја искористивме и да ја претставиме на јавноста нашата Медијатека каде што освен со позајмување и користење книги, енциклопедии, прирачници и речници, учениците имаат можност да учат и истражуваат, да ја развиваат својата личност и  да ги задоволуваат своите интереси со помош на 20 компјутери и интерактивна табла.

Изразите на лицата на посетителите, вработените, учениците, Градоначалникот на општината и претставниците на Сојузот на борците, од различни институции и фирми со кои училиштето соработува, говореа за успешноста на приредбата и времето поминато во добра атмосфера. А за сето тоа да изгледа така се погрижија директорката на училиштето Виолета Стоилевска, координаторот  на тимот за културно забавен живот Даниела Торковска, наставничката Јагода Филиповска која го подготви сценариото, наставничката Марија Наневска Николоска која се погрижи за сценскиот изглед   и нашите вредни и талентирани ученици и  нивните наставници.

Координатор на тим за културно забавен живот

                                                                                                     Даниела Торковска

 

This slideshow requires JavaScript.

Резултати од Општински натпревар по Физика 2018/19 година

На  02.02.2019 година се одржа Oпштинскиот натпревар по Физика во организација на ДФРМ со почеток во 10 часот во ООУ„Кирил и Методиј“ – Гази Баба

Постигнати се следните резултати на учесниците од нашето училиште:

VIII одд
Ученик Поени Награда
Тијана Антовска 92 I место
Методија Тасевски 86 II место
Јане Ѓорѓиевски 83 II место
Ема Котеска 50 пофален
Маја Стојаноска 41 /

 

IX одд
Ученик Поени Ментор
Ивана Додевска 83 II место
Петар Здравевски 75 III место

 

Според условите на ДФРМ сите ученици се стекнаа со право на учество на регионалниот натпревар по физика кој ќе се одржи на 09.03.2019 година.

 

                                                                                                                                                                               Ментор:                       

Јулија Јанкуловска

Резултати од училишните  натпревари по Природни науки и Биологија

Резултати од училишниот  натпревар по Природни науки за IV одд.

Име и презиме на ученикот Освоени бодови Освоено место

 

Андреј Јордановски    IV-1 54 I место
Марија Гичевска            IV-1

54

I место
Теона Јовева                 IV-3 54 I место
Јована Спасовска          IV-4 54 I место
Теа Јордановска           IV-3 52 II место
Јована Павлова          IV -2 51 III место
Мила Златановиќ         IV -4 51 III место

Резултати од училишниот  натпревар по Природни науки за V одд.

Ученик Освоени поени

од максим.40 

рангирање
1. Ања Јовановска 37,5 I место
2. Јована Ивановска 35 II место
3. Петар Ристовски 35 II место
4. Антонија Владевска 35 II место
5. Михаела Димова 35 II место
6. Лука Сињаноски 34,5 III место

 

Резултати од училишниот натпревар по Природни науки за VI одд.

Ученик Освоени поени

од макс.45

рангирање
1.Алексеј Стојановиќ 41 I место
2.Стефан Јанковски 41 I место
3.Марија Стојановска 40 II место
4.Јована Деаноска 39 III место

 

Резултати од училишниот натпревар по Биологија за VII одд.

Ученик Освоени поени

од  макс. 50

рангирање
1.Анастасија Тодевска 44 I место
2.Лука Ристиќ 40 II место

 

Резултати од училишен натпревар по Биологија  за VIII  одд.

Ученик Освоени поени од максимум 50 поени рангирање
Методија Тасевски 40 I место

 

Резултати од училишен натпревар по Биологија  за IX  одд.

Ученик Освоени поени од максимум 50 поени рангирање
Ивана Додевска 45 I место
Маја Стојановска 44 II место

 

Резултати од училишните натпревари по Англиски јазик

Резултати од училишниот натпревар по Англиски јазик за V одд.

Ученик Освоени поени

од максим.50 

рангирање
1. Даријан Саравинов 46 I место
2. Горазд Стојановски 43  II место
3. Никола Наумов 42 III место

 

Резултати од училишниот натпревар по Англиски јазик за VI одд.

Ученик Освоени поени

од  макс. 30

рангирање
1.Тамара Велковиќ 30 I место
2.Алексеј Стојановиќ 30 I место
3.Мила Данева 29 II место
4.Бојана Петровска 29 II место
5.Нина Јовановска 29 II место
6.Матеј Спасовски 29 II место
7.Стефан Јовановски 28 III место

 

Резултати од училишниот натпревар по Англиски јазик за VII одд.

Ученик Освоени поени

од макс.100

рангирање
1.Јана Кметовска 95 I место
2.Мартин Атанасов 95 I место
3.Ема Димитровска 94 II место
4.Сара Гичевска 89 III место

 

Резултати од училишниот натпревар по Англиски јазик за VIII одд.

Ученик Освоени поени

од макс.50

рангирање
1.Методија Тасевски 47 I место
2.Вероника Неделковска 46 I место
3.Леон Станчевски 46 II место
4.Никола Стојменовиќ 45 III место

 

 

Резултати од училишниот натпревар по Англиски јазик за IX одд.

Ученик Освоени поени

од макс.80

рангирање
1.Лука Карагунов 73 I место
2.Катерина Илиевска 70.5 II место
3.Петар Здравевски 68 III место

 

Започнаа училишните натпревари 2018/19

Распоред за одржување на училишните натпревари во учебната 2018/19 година

 

Предмет Дата на одржување
Природни науки V, VI, VII одд.

Биологија VIII, IX одд.

24.12.2018
Англиски јазик V-IX одд. 30.01.2019
Математика VI-IXодд. 04.02.2019
Природни науки IV одд. 12.02.2019
Географија VI-IX одд. 14.02.2019
Математика IV одд. 15.02.2019
Македонски јазик IV, V одд. 18.02.2019
Математика V одд. 20.02.2019
Граѓанско образзование VIII, IX одд. 21.02.2019
Општество IV, V одд. 22.02.2019
Македонски јазик VI-IX одд. 25.02.2019
Хемија VIII, IX одд. 26.02.2019
Историја VI-IX одд. 27.02.2019
Информатика VII одд.

Физика VIII, IX одд.

28.02.2019
Француски јазик VI-IX одд. 01.03.2019

 

Сите натпревари се одржуваат со почеток во  12 часот и завршуваат во 13 часот.

Тимот за училишни натпревари