ОТВОРЕН ГРАЃАНСКИ ДЕН ВО ООУ ,,ДАНЕ КРАПЧЕВ “

Денес, ние учениците, наставниците и директорот на ООУ,,Дане Крапчев” бевме домаќини на отворен ден на граѓанско образование, под мотото ,,НИЕ ДЕЦАТА МОЖЕМЕ МНОГУ” !

    Со големо задоволство, сите ние –големи и мали пречекавме многу гости. Горди сме  што пред многу возрасни, градоначалникот, претставници од БРО, директорот ,наставниците, родителите зборувавме за граѓански вредности.

  Пред сите нив ,го претставивме  нашиот Училишен парламент – на кој сме  особено горди .

  Ги презентиравме сите наши иницијативи  кои се реализирани и оние за кои бараме помош и очекуваме да се реализираат.

 Се покажавме како одлични млади оратори. Деца сме но ги знаеме аномалиите на денешното општество

 Му кажавме СТОП на насилството.

Кажавме НЕ на дискриминацијата !

 Кажавме ДА на детските права.

Кажавме  ДА на меѓуетничката интеграција во училиштата.

Горди сме на различностите во нашето училиште. Токму затоа денес зборувавме и пеевме на многу јазици .Горди сме на граѓанските вредности на кои не учат содржините од предметот граѓанско образование.

Горди сме што сите го слушнаа нашиот глас .

Деца  сме, но верувајте ги знаеме граѓанските вредности .

     Гласно ќе кажеме- ние децата на ООУ Дане Крапчев , денес се надминавме себе си , ги воодушевивме возрасните и им дадовме надеж да веруваат во нас –ние сме идните граѓани-водачи на оваа земја .

 Сите ние, учениците и возрасните во училиштето -препознатливи сме по тоа што секогаш целиме високо напред.

ДЕНЕС И ВОЗРАСНИТЕ ПРИЗНАА-НИЕ ДЕЦАТА МОЖЕМЕ МНОГУ !

Млади Франкофони од “Дане Крапчев”

На 30 ноември 2019 година,на Филолошкиот факултет “Блаже Коневски” во Скопје се одржа државниот натпревар по француски јазик за седмо одделение на кој земаа учество и тројца ученици од нашето училиште: Алексеј  Стојановиќ од 7-3 одд, Јована Деановска од 7-4 и Стефан Јанковски од 7-4 под менторство на наставничката Јасмина Ѓоргиева. Младите франкофони од “Дане Крапчев” покажаа одлично знање и успешно го претставија нашето училиште.

Во продолжение на денот, студентите подготвија забавни работилници за седмоодделенците кои се натпреватуваа. Два часа учениците играа разни игри на француски јазик и другаруваа.

Од 16.00 часот во Салонот 19.19 се одржа свечена приредба по повод Меѓународниот ден на професорите по француски јазик и 20 годишнината на Здружението на професори по француски јазик. На свеченоста присуствуваше и Амбасадорот на Франција, господин Кристијан Тимоние, советничката по француски јазик во БРО г-ѓа Кети Димнковска, г-ѓа Љупка Димова и г.Емануел Рамбер од Францускиот Институт во Скопје како и многу професори од Филолошкиот факултет и поранешни претседатели на ЗПФРМ.  Програмата ја збогатија нашата ученичка Јана Стоилевска со прекрасната изведба на песната Je vole од Louane и хорот со песната Tout le Bonheur du monde од Kids United под менторство на наставничките Анета Митевска и Роза Јаневска.

Распоред за додатна и дополнителна настава, секција и воннаставни активности за месец Декември

Распоред за одделенска настава на следниот линк

одделенска настава

Распоред за предметна настава на следниот линк

предметна настава