Борба против ракот

 Сите знаеме дека ракот е една од најчестите болести кај луѓето во денешно време.

 Околу 8 милиони луѓе годишно умираат од рак.

Феруари е месец посветен на борба против оваа болест.

Секоја година на 4-ти февруари го одбележуваме светскиот ден на борбата против ракот. Овој ден е потсетник дека борбата со ракот не е само здравствен проблем, туку глобално значајно прашање на рамноправност. Секој 4-ти февруари се обележува со цел да се спасат милиони животи преку подигање на свеста за ракот, поттикнување превенција, рано откривање и соодветен третман, но и мотивирање владините субјекти и индивидуалците ширум светот да преземат акција во борбата против ракот.

Многу луѓе сметаат дека нема потреба да се зборува за ракот. Свесни сме дека ракот може да биде тешка тема, особено во некои општества, но доколку отворено се зборува за болеста и се побара помош состојбата може да се подобри. Сите луѓе имаат право на пристап до докажан и ефективен третман и нега под еднакви услови, без страдање како последица.

ПОДРШКА ЗА СИТЕ КОИ СЕ БОРАТ СО ОВАА БОЛЕСТ

Изработено од членовите тимот на Црвен крст при ООУ “Дане Крапчев”, Сара Гичевска и Теодора Велковска

Резултати од училишниот натпревар по Природни наука за 5 и 6 одд. и Биологија за 7,8 и 9 одд.

Училишниот натпревар по Природни науки за 5 и 6 одд. и Биологија за 7,8 и 9 одд. се одржа  на 08 и 09.02.2021 г.

Ученици и освоени места:

V одделениеПриродни науки

Маркијан Јовчев  I-место

Тара Спасиќ   II место        

Александар Маџовски III место

VI одделение – Природни науки

Катарина Пислевиќ   I-место

Теона Јовева          II место

Јована Србиновска III место

Андреј Јордановски III место

VII одделение-Биологија

Ања Јовановска  I-место

Петар Ристовски I-место

Горазд Стојановски  II место

Јована Ивановска III место

Михаела Димчова III место

VIII одделение-Биологија

Алексеј Стојановиќ I-место

Стефан Јанковски II место

IX одделение-Биологија

Ангела Анѓелкоска I место

Анастасија Тодевска  II место

Христина Јовановска III место

Честитки за постигнувањата  драги ученици   !