Рамазан Бајрам

Рамазан – Фитр бајрам, е еден од петте столба на исламот, останатите се верата, молитвите, поколението и давањето милостина. Тоа е месец на добрина, милост, љубов и простување. Верувањата се дека кога ќе дојде празникот портите на џенетот (рајот) се отвараат, а портите на џехенем (пеколот) се затвораат. Муслиманите сметаат дека Рамазан на секој дом му носи полни раце дарови – милост, бериќет и проштевање. Куранот вели дека Рамазан има четири димензии – духовна, морална, солидарна и здравствена.
Честит Рамазан-Бајрам на сите луѓе кои го празнуваат.

Подготвил- тимот Креативци