Мени за топол оброк и ужинка за учениците во ООУ„Дане Крапчев“Скопје за учебната 2019/2020

                                        НУТРИТИВНА  АНАЛИЗА НА МЕНИ – УЖИНКА

                                                    Прва и трета седмица                                             

   Ден   Ужина     Нормативи    Нутритивни вредности
    Понеделник     Затворена пица пченично брашно 27г јогурт 17,1 г сончогледово масло 8,2 г доматен сос 8,6г кашкавал  14,2 г маслинки 10 г енергија  245,5  ккал протеини 7,1г јаглехидрати 22,7 г масти 14,1г диетални влакна 1,3 г мононезаситени масти 3,7 г полинезаситени масти 5,7 г омега 3  0,1г
    Вторник   Интегрална кифла со урда и јогурт пченично брашно 30,4 г интегрално пченично брашно 13 гр; шеќер 1 г сол 0,8 г сончогледово масло 8,7 г квасец 1,8 г урда 20 г јогурт  180 г   енергија  379,6 ккал протеини 14,4 г јаглехидрати  42,6 г масти гр. 17,2 г диетални влакна   2,4г мононезаситени масти 3,4 г полинезаситени масти 6,2  г омега 3  01 г
    Среда     Интегрална кифла со мармалад пченично брашно 25г интегрално пченично 25г млеко  25г јајце 4,4г сончогледово масло 6 г шеќер 1,3 г квасец 2 г сол 0,1г мармалад 20г енергија  314,1 ккал протеини   7,6г јаглехидрати  53,6г масти 8,2г диетални влакна  3,8г мононезаситени масти  1,7г полинезаситени масти  4,4 г омега 3  /
        Четврток         Проја со јогурт пченично брашно 8,5 г интегрално пченично 8,5г јајца  13,2г јогурт  16г сончогледово масло 8,5г урда  3,3 г сирење 3,3 г зеленчук (морков, магдонос, пиперка) 10г ; пециво 0,6г сол 04 г  јогурт 180 г енергија  294,5 ккал протеини 11 г јаглехидрати  23,3г масти  17,7г диетални влакна  1,1г мононезаситени масти  4,2г полинезаситени масти   6,2г омега 3   0,1г
        Петок     Солен мафин со зеленчук пченично брашно  30г млеко 18,3 мл јајце 3,5 г сончогледово масло 2,3 г рендан морков 11г сирење 4,2г; урда 4,2г пециво 0,6г; сол 0,4г оригано 0,2 енергија 279,3  ккал протеини  11,7г јаглехидрати 33,9г масти 10,8 диетални влакна1,3г мононезаситени масти  2,6г полинезаситени масти  1,9г омега3  0,1г

                                           Втора и четврта седмица

   Ден   Ужина     Нормативи    Нутритивни вредности
    Понеделник       Печена панцерота со урда и спанаќ пченично брашно 43г сончогледово масло 6,5 г јајца 3,5г свеж квсец 1,7г спанаќ 44г;   урда 22г; сол 0,7; шеќер 0,5г оцет 0,5; сусам 1г енергија  275,1 ккал протеини 9,9г. јаглехидрати 35,8г масти 10,3г диетални влакна 2,5г мононезаситени масти 1,7г полинезаситени масти 4,8г омега 3  0,1г
    Вторник   Интегрален варен ѓеврек со  јогурт пченично брашно 19 г интегрално брашно 19г сув квасец о,5г  шеќер 1 г сол 0,5 г сончогледово  масло 1,1 г сода бикарбона 0,9. шеќер 1,1г сусам 5г јогурт  180г   енергија 290,7 ккал протеини 11,9г јаглехидрати  38,5г масти гр. 10,7г диетални влакна   3,3г мононезаситени масти 3,1г полинезаситени масти 2,5 омега 3  01г
    Среда     Штрудла со јаболка кори за пита 40г јаболка  80г шеќер 2г сончогледово масло 10 г ореви 5г газирана минер. вода  6,6г цимет 0,2г енергија  284,9 ккал протеини   4,5г јаглехидрати  37,9г масти 13,8г диетални влакна  2,7г мононезаситени масти  2,4г полинезаситени масти  9г омега3  0,5г
        Четврток         Проја со интегрално брашно,лен и јогурт пченично брашно 13,3г интеграл. пчен.брашно 13,3г јајца  8,8г сирење 13,3г кисела павлака 6,6г ленено семе 3,3г сончогледово масло 6,6г прашок за пециво 0,6г сол 1г  јогурт 180г енергија  341,1 ккал протеини  12,7г јаглехидрати  30,2г масти 19,7г диетални влакна 3,3г мононезаситени масти  4,6г полинезаситени масти   6,1г омега 3  0,9г
        Петок       Ладен сендвич   интегрален леб  50г кашкавал  35г павлака 5г марула 10г домат 30г енергија  267,8 ккал протеини 15,5 г јаглехидрати 23,5 г масти 12,5 диетални влакна 3,5г мононезаситени масти 3,4г полинезаситени масти 1,1г омега  0,2г

*НАПОМЕНА:

  • Листата на мениа ЗА ТОПОЛ ОБРОК И УЖИНА се превземени од  Упатството за правилна примена на стандардите за исхрана и оброци во основните училишта предложено од МОН, Нутритивната и енергетска вредност како и  Нoрмативите за оброк по порција треба да бидат во согласност со Упатството за правилна примена на стандардите за исхрана и оброци во основните училишта предложено од МОН.
  • Ужинките треба да задоволуваат 10 до 15% од дневниот препорачан енергетски внес.

Задолжителни елементи:

  1. Комисијата за храна која е формирана во училиштето ќе биде задолжена за утврдување на валидните податоци дадени во предлог менито. Комисијата ќе има право да врши одредени измени и дополнувања на менито за времето на траење на договорот;
  2. Понудувачот ќе даде можност за договор за алтернативно мени за деца склони кон алергии (по претходно добиено писмено барање од страна на родителот до операторот како и листа на намирници на кои е алергично нивното дете како и писмено докажан здравствен проблем);