За македонската азбука

Секој човек го зборува својот мајчин јазикот уште од мал. Јазикот е процес кој трае, и затоа се учи цел живот. Со јазикот луѓето лесно ја пренесуваат мислата, комуницираат меѓусебе и се разбираат. Преку јазикот најдобро се идентификуваат националностите, кои се, и од каде доаѓаат. За Македонија, македонскиот јазик е непроценливо богатство, основно национално обележје по кое се препознаваме во светот.

           Македонскиот јазик има своја азбука. Развојот на денешната македонска азбука датира уште со појавата на глаголицата и потоа со замената на глаголицата со кирилица и со постепено развивање и усовршување на гласовно-графичкиот систем. До 10-тиот век македонскиот јазик користел различни други писма, како што е грчкото писмо или некои сè уште недешифрирани писма, но со појавата на глаголицата се стандардизирала писменоста. Така, од X па сè до 19 век македонскиот јазик ги користел следните азбуки: глаголица, кирилица, црковно-мкедонско писмо, илинденска азбука.

Современата македонска азбука се темели на кириличната азбука на Крсте Петков Мисирков, а некои ортографски знаци се преземени од азбуката на Вук Караџиќ, Крсте Петков Мисирков користел знаци за истите тие гласови.

Најбогатиот период, во поглед на развојот на стандардната македонска азбука, е периодот на преродбата, поточно од средината на XIX век до почетокот на XX век. Во овој период голем број на македонски интелектуалци вршеле реформи за поедноставување на македонската илинденска азбука и со тоа стандардизирање на македонскиот правопис.

 На 5 мај 1945 година, со Решение на Народната влада на Федерална Република Македонија е усвоена азбуката на македонскиот јазик, а по два месеци, Министерството за просвета го озакони првиот правопис на македонскиот јазик.

            Нашиот великан Блаже Конески, чијшто заслуги за создавањето на македонската азбука и кодификацијата на македонскиот јазик се огромни, во една прилика беше рекол дека

           ,,Јазикот е нашата најкомплетна татковина”.

            Стандардна македонска азбуката е:

Големи букви
АБВГДЃЕЖЗЅИЈКЛЉМНЊОПРСТЌУФХЦЧЏШ
Мали букви
абвгдѓежзѕијклљмнњопрстќуфхцчџш

            Оваа азбука претставува печатен облик на писмото, додека ракописното писмо  е многу поразлично.

Да го зачуваме нашето најголемо национално богатство – Македонскиот јазик.

Занимливост: Во нашата азбука се кријат две именки.Пронајдете ги!

Решение:  ТСРП  и  ЖЕ.

                            (одговорот се чита од назад кон напред)