Во посета на НАРОДНАТА БАНКА и МУЗЕЈОТ НА ПАРИ

Денес учениците и наставниците од IV одд. во посета на НАРОДНАТА БАНКА и МУЗЕЈОТ НА ПАРИ за да ги откриеме сите тајни поврзани со парите.

🔹️Патувањето продолжи во СПОМЕН КУЌАТА НА МАЈКА ТЕРЕЗА- најголемата светска хуманитарка на 20 век.

🔸️Во НАРОДНАТА БАНКА проследивме финансиска едукација за деца.

Добивме одговори на прашањата:

– што се парите и која е нивната улога;

– добивме повеќе информации за нашата национална валута;

-сега точно знаеме каде се печатат македонските пари;

– знаеме и како да препознаеме вистински и лажни банкноти;

🔸️ Во МУЗЕЈОТ НА ПАРИ ја видовме збирката од ретки и стари пари од македонското поднебје;

🔹️Во Спомен куќата на Мајка Тереза преку фотографии, документи и експонати го проследивме нејзиниот животен пaт.

🔸️Учењето надвор од училишните клупи секогаш е најинтересно и останува најдолго во сеќавањата!