Конференција за отпочнување на проектот: „Едукација за демократска култура – од политика до практика“

Повеќе од 100 учесници од Северна Македонија и од регионот на Балканот, вклучувајќи креатори на политики, директори на училишта, наставници, граѓански организации, експерти и други релевантни чинители, се сретнаа во Охрид од 22-23 јуни на конференцијата за отпочнување на проектот „Квалитетно образование за сите – Северна Македонија“, имплементиран од Советот на Европа, а финансиран од Германија, со цел промовирање на демократијата и човековите права преку образованието. Конференцијата служеше како платформа за споделување искуства каде учесниците можеа да се вклучат во значајни дискусии за промоција на демократските вредности и човековите права во рамките на образованието.

Министерот за образование, г-дин Јетон Шаќири, изрази сесрдна поддршка за активностите на проектот. Препознавајќи ја важноста на образованието во промовирањето на демократските вредности и човековите права, тој ја истакна посветеноста на Владата за унапредување на образовните практики кои го негуваат активното граѓанство и граѓанскиот ангажман.

Еден од главните моменти на конференцијата беа презентации за залагањата на Советот на Европа во областа на образованието за демократско граѓанство и образование за човекови права. Водечкиот проект на Советот, Референтната рамка за компетенции за демократска култура (РФЦДЦ), беше претставен како алатка за опремување на младите луѓе со потребните вештини за одбрана и унапредување на човековите права, демократијата и владеењето на правото. Тој, исто така, се фокусира на овозможување активно учество во демократските средини и поттикнување мирен соживот во мултикултурните општества.

Во текот на конференцијата, учесниците имаа можност да споделат и дискутираат за националните и регионалните искуства, иновациите и научените лекции од имплементацијата на референтната рамка во останати региони. Овие вредни размени имаа за цел да дадат увид во успешните практики и да одговорат на предизвиците со кои се соочуваат едукаторите во регионот.

Се очекува влијанието на конференцијата да се прошири надвор од самиот настан. Со поврзување на креаторите на политиките, едукаторите и засегнатите страни од Балканскиот регион, се поттикна мрежа за соработка за тековен развој и промоција на демократските образовни практики. Преку овие колективни напори, Северна Македонија и нејзините соседни земји имаат за цел да создадат средина за поддршка која ги поддржува демократските вредности, свеста за човековите права и активен граѓански ангажман кај помладата генерација.

Конференцијата „Едукација за демократска култура – од политика до пракса“ означи значајна пресвртница во стремежот кон квалитетно образование и унапредување на демократските принципи во Северна Македонија. Со посветеноста на учесниците, оваа иницијатива се стреми да обликува една посветла и поинклузивна иднина за регионот.

На конференцијата, претставници од нашето училиште беа дефектологот Катерина Банџо и предметен наставник Роза Јаневска.

Одбележување на Светскиот ден на пчелата

Денес нашите ученици од 8 и 9 одд. имаа чест да бидат дел од одбележувањето на – 🐝 ,,Светскиот ден на пчелата” 🐝 Настанот се одржа на Земјоделскиот институт во соработка со Општина Гази Баба, ФАО и амбасадата на Р. Словенија. Учениците проследија едукативно предавање за важноста на пчелите за животот на нашата планета и се запознаа со начинот на одгледување пчели и производство на мед. Крајот на настанот го одбележа креативна работилница на која учениците сликаа на сандаци за одгледување пчели кои ќе бидат населени со пчелни семејства во округот на институтот. Исто така засадивме и медоносни растенија кои ќе допринесат за целиот процес и уживавме во заеднички меден појадок. Да не дозволиме да сопре зуењето на 🐝 и останатите опрашувачи на 🌻🌼🌺!

Одговорен наставник Бојана М.Личева.

Ги запознаваме знаменитостите на Париз

На 19 мај, петок, на часот по француски јазик со деветто одделение имавме гости. Дојдоа четири студентки со нивните лекторки, од катедрата по француски јазик при Филолошки факултет. Студентките ги запознаа учениците со знаменитостите на Париз, а исто така подготвиле квиз и крстозбор со кои нашите ученици се забавуваа. Прекрасна соработка и интересно искуство како за учениците така и за студентите.

Соработката ќе продолжи и понатаму со нови активности кои со нетрпение ги очекуваме.

ИНТЕРНАЦИОНАЛНА СОРАБОТКА СКОПЈЕ- БЕЛГРАД

Нашето училиште по иницијатива на наши наставници, потпиша ,,Меморандум за културна и образовна соработка” со училиште од Белград. Соработката ја потпишаа директорот на нашето училиште мр.Адријана Младеновска и Радивоје Миљиќ, директорот на ОУ,, Алекса Шантиќ”. Целта е реализирање заеднички проекти, размена на ученици, размена на искуства и заедничко одбележување значајни јубилеи. Претставници од нашето училиште три дена беа гости на срдечните домаќини во Белград. Оваа пролет и ние ќе го возвратиме нивното гостопримство и официјално ќе ја започнеме соработката.

“La Francophonie nous unit” – Заедничка приредба за Франкофонијата

По повод Меѓународниот ден на Франкофонијата, осум основни училишта од Скопје подготвија заедничка приредба со наслов “La Francophonie nous unit” („Франкофонијата нè обединува“) која се одржа во ООУ „Димитар Миладинов“ -Скопје на 21 март. На приредбата присуствуваа директорот на Францускиот Институт г. Иго Бештел, г-ѓа Љупка Димова – аташе за јазична и културна соработка во Францускиот Институт, советничката во БРО за француски јазик Кети Димковска и претседателката на ЗПФРМ Валентина Гацоска.

Нашето училиште го претставуваа десет ученички од деветто одделение – Адриана, Теона, Ева, Ања, Михаела, Сара, Јована, Клара, Јана и Луна. Тие настапија со две драматизации, за една необична мравка и за едно девојче кое постојано негодува.

По оваа приредба сакаме да ви најавиме приредба за Франкофонијата во нашето училиште која ќе се случи при крајот на учебната година. Тогаш ќе Ви ги претставиме нашите точки но и точките на нашите етвининг партнери од Италија.

Во продолжение неколку фотографии од настанот

Донација и благодарница од Амбасадата на Франција

Училиштето, “Дане Крапчев” заедно со уште 9 училишта од нашата земја, е вклучено во проектот “Ј’aime le français” По тој повод нашето училиште доби подарок интерактивен панел / табла во училницата по француски јазик. Оваа табла претставува алатка со многу можности во наставата и овозможува учениците на современ и поинтересен начин да стекнуваат нови знаења. Голема благодарност до Француски институт во Скопје – Institut français de Skopje и Амбасадата на Франција.

На 3 март во кино Милениум ни беше доделено пано и благодарница за учество во проектот од страна на неговата екселенција, Францускиот амбасадор, Господинот Сирил Бомгартнер/Cyril Baumgartner. Од страна на училиштето, благодарницата беше примена од педагогот г-ѓа Габриела Ѓоршевска., Покрај доделувањето на благодарниците на училиштата, по повод почетокот на месецот на Франкофонија, беше проследена премиерата на францускиот филм “A plein temps,”/”Со полно работно време” кој има добиено две “Cesar” награди (за најдобра актерка и режија)

Проект: Волшебна интеркултурална мрежа на пријателства

Проект: Волшебна интеркултурална мрежа на пријателства Соработка на релација СКОПЈЕ – БЕЛГРАД . Заедно учиме за ОДГОВОРНОСТ. Учениците од III-1 одд .заедно со нивната наставничка Данче Костовска – Јакимовска остварија соработка со наставничката Тамара Миличевич и нејзините ученици од училиштето Алекса Шантич од Белград. Учениците имаа задача да истражуваат за најодговорните луѓе за човештвото од нашите простори. Учениците од Белград дојдпа до заклучок дека најодговорен кон човештворо бил Нилола Тесла. Нашите ученици за одговорност учеа од ликот и делото на Мајка Тереза . Истражуваа, пишуваа цртаа , соработуваа и другаруваа . На крајот изработија и книги. Денес беше воспоставен линк на релација СКОПЈЕ – БЕЛГРАД со цел взаемно презентирање на сработеното Изработените книги , искрените насмевки и новите пријателства беа ново искуство за сите 😀. Нашата интернационална соработка ќе има продолжение….

Учениците од III-1 ја одбележија Европската недела на кодирањето

Денес учениците од III-1 одд. заедно со нивната наставничка Данче Костовска- Јакимовска во рамките на ,,Европската недела на кодирањето ” кодираа , се забавуваа и ги проучуваа можностите за примена на роботиката во наставата. Благодарност до Бојан Василев – претставник на проектот ,,Friends of Education” за соработката.

„Barcode” (Best Achievable Results in Coding) – „Дане Крапчев“ домаќин на третата мобилност

„Баркод“ е проект Еразмус плус во кој учествуваат пет партнерски училишта и кој ќе се спроведува под раководство на Гимназијата Кретингос Р. Видмантаи од Литванија. Покрај основното училиште Дане Крапчев во Скопје, во проектите се вклучени Information Technology High School, Belgrade од Србија, Agrupamento de Escolas de Portela e Moscavide во Португалија и средното училиште TOKI во Турција.

Домаќин на третата мобилност беше ООУ “Дане Крапчев“ од Скопје, С. Македонија. Учесниците беа обучени да ја користат програмата Scratch и да стекнуваат способност, техниките на кодирање да ги интегрираат во наставата. Тие ќе можат да користат кодирање како наставна алатка во области како што се математика, странски јазик, природни и општествени науки и уметничко образование.

Со примена на овие методи и техники, ќе се подобри  логичното и алгоритамското размислување на учениците и способноста да се преиспитуваат идеите.

Цели на проектот:

се развиваат методи за одговорно и редовно решавање на проблеми;

обезбедува учење на основите на програмирањето;

– зголемување на степенот на примена на иновативни наставни методи;

–  ја поттикнува употребата на колаборативно учење во размена на информации.

разбивање на предрасудите за примена на иновативни наставни методи;

– подигнување на свеста за важноста на методите за кодирање како една од алатките што се користат за учење на учениците за вештините на 21 век.

Активностите на проектот:  

03.10.2022

Третата мобилност од Проектот Erasmus+ KA-229 Barcode се реализираше во ООУ “Дане Крапчев“ Скопје. Наставници од Литванија, Србија, Португалија и Турција беа топло пречекани со кратка програма во која беа вградени културата на секоја земја.

Подоцна во текот на денот се реализираа следните активности:

– Ice breaking игри : Сите учесници играа неколку игри за да се запознаат и да ја подобрат работната средина.

– Се запознаа со програмскиот јазик Scratch и неговата работна околина.  Секој учесник отвори сметка на Scratch. На учесниците им беше прикажана колекцијата примероци од проекти изработени во Scratch.

Активноста  заврши со „Создавање уметнички работи“ која вклучува креирање цртеж со повторување на геометриска форма 72 пати.

 04.10.2022

Денот започна со експеримент по биологија каде наставниците издвоија ДНК од банана.

Продолживме со забавна работилница „Rocket design“ каде дизајниравме едноставни и лесни изработки од хартија.

Ученици од 7 одд. демонстрираа игри во Scratch и научивме за различни движења на фигури.

Потоа учесниците создава сопствена игра во Scratch.

Денот го завршивме со пешачење на планината Водно и се восхитувавме на прекрасниот поглед од врвот.

05.10.2022

Третиот ден на мобилност во С.Македонија беше посветен на разгледување на природните и културните богатства што ги нуди Македонија.

На планината Бистра, покрај реката Радика, посетен е манастирот Св.Јован Бигорски.

Потоа групата отпатува до „бисерот на Балканот“, градот Охрид, каде ја виде старата чаршија, уживаше во погледот на манастирот Св. Јован Канео на брегот на Охридското Езеро и се восхитуваа на старата архитектура на градот.

06.10.2022

Четврти ден на мобилност во Македонија започна со посета на канцеларијата на општина Гази Баба каде нè пречека генералниот секретар и советникот за образование.

Потоа ја посетивме стручната гимназија „Владо Тасевски“ каде имавме можност да го разгледаме училиштето и да се запознаеме со различните образовни програми што ги нуди. Исто така, присуствувавме на неколку работилници организирани од средното училиште.

По ручекот беше церемонијата на доделување сертификати на сите учесници во проектот а вечерта имавме заедничка традиционална вечера.

07.10.2022

Мобилноста во Македонија ја завршивме со посета на кањонот Матка. Имавме можност да уживаме во неверојатната глетка пловејќи со бротче во најстарото вештачко езеро во земјата. Имавме можност да посетиме и една од многуте пештери во Кањонот, кои се најфасцинантните спелеолошки паркови во светот.

Се надеваме дека бевме добри домаќини и дека сите ќе се сеќаваат на нашата мала земја со голема наклонетост.

Етвининг проект „Зборувај ми за тебе“

Оваа учебна година учениците од 7-1 и 7-2 одделение беа вклучени во Етвининг проект “Parle-moi de toi” под водство на наставничката Анета Митевска.

Во проектот беа вклучени вкупно шест училиште, ние, од Португалија, Шпанија, Германија, Италија и од Романија. Сите ученици во училиште го изучуваат францускиот јазик. Целта беше учениците да го прошират вокабуларот, да развијат стратегии за разбирање на текстови или видеа, но пред се тоа што го учат да го применат во комуникација со ученици од други држави. Овој проект беше и интердисциплинарен затоа што учениците користеа информатички вештини, а исто така преку овој проект научија и нешто за географијата и историјата на земјите партнери. Се запознаа со нивните култури, начинот на живот како и со празниците во Франција.