Успешно завршена активност :,,Подари книга,,

На 28.10.2019 г. во холот на  ООУ,,Дане Крапчев,, се одржа изложба на донираните книги кои во месецот на книгата беа собрани во акцијата што се спроведуваше   под мотото: ,,Подари книга на другарите твои, со нив сподели знаења свои,,; ,,Прочитав јас,прочитај и ти,,. Над 400 книги беа донирани од учениците и наставниците во училиштето и истите беа изложени каде на сите ученици, родители и наставници им се даде можност да ги разгледаат и да ги користат позајмувајќи ги од училишната библиотека каде што ќе се чуваат.

На најголемите донатори,ученици и наставници, им беа поделени благодарници од директорот на училиштето.

Преку оваа успешно завршена активност учениците упатија порака до нивните соученици дека читањето книги е како сонување со отворени очи,не постои поубав мирис од мирисот на стара, добра книга,- па затоа доколку сметате дека некоја книга е стара, не ја фрлајте, подарете  ја некому или пак оставете ја во најблиската библиотека,таа таму повторно ќе се роди!

Aкција за колективно садење на дрвја

На ден 26.10.2019 нашето училиште ООУ ֦  Дане Крапчев ֞ активно се вклучи во акцијата „Денови на колективно садење дрвја во Македонија“ која е граѓанска иницијатива и се одбележува на ниво на цела држава. Во акцијата освен учениците и наставниците се вклучија и родителите.

Целта е  преку засадување дрвја да се ублажат негативните последици од делувањето на човекот и да се поттикне одговорноста што сите ние ја имаме кон животната околина и квалитетот на воздухот. За таа цел засадивме 40 хризантеми и 200 љубичици кои ги обезбеди нашето училиште и 15 садници со Туи Смарагд кои ни ги донираше Пакомак од ЈП Паркови и зеленило од Скопје.

На наше огромно задоволсто во текот на самата акција нé посети и градоначалникот на нашата општина, Гази Баба,  господинот Борис Георгиевски,  кој се запозна со текот на акцијата и  садниците кои ги засадивме.

 Секој личен придонос е од суштинска важност, а целта е сами да се активираме, не да чекаме некој друг да го направи тоа наместо нас.

Продолжуваме со мотото:

Секое дрво е важно. Да засадиме што повеќе!  
-Да го направиме нашето место подобро место за живеење!
Сите заедно можеме да направиме повеќе!

                                                                                                          

Хуманитарни активности во нашето училиште

Во месеците септември  и октомври, тимот на црвениот крст на училиштето поттикна и реализира неколку хуманитарни акции.

Учениците од црвениот крст своите хуманитарни акции ги започнаа со спроведување на донаторска акција на училишен прибор кој го собираа во месец септември, а потоа го распределија на  ранливите категории ученици.

Во месец октомври во рамките на одбележувањето на неделата на гладта, од 16 до 22 октомври, се спроведе хуманитарна акција за донација на храна во нашето училиште.

 Во акцијата се вклучија  ученици, родители и претставници од  детската  градинката “25 мај”. Најмалдите од градинката  го посетија нашето училиште и ги доставија своите донации. Јавно изразуваме благодарност до дечињата, нивните родители и учители  за подршката и вклучувањето во хуманитарната активност.

Донациите од храна ќе бидат распределени на  ранливите категории ученици.

Во рамките на неделата на гладта  подмлаткарите на црвениот крст ги поддржаа и активностите на општинската организација на црвениот крст со продажба на бонови на локалното население. Собраните средства ќе бидат врачени на организацијата црвен крст која ќе ги намени за обезбедување на храна и помош на ранливи целни групи на население во заедниците во земјата.

Нашите ученици се вклучија и во хуманитарниот ликовен конкурс  на НЛБ и ги донираа своите ликовни творби на банката.Банката за секој цртеж  ќе донира средства за Детската Клиника

Благодарност до сите кои се вклучија во акциите и ја покажаа хуманоста на дело!

Одбележување на 16 Октомври -Меѓународен ден на храната

Меѓународниот ден на храната 16.10.2019 год.  и оваа година беше одбележан во нашето училиште.  Традиционално се одржа предавање и куса дебатна сесија  на тема “Здрава храна” кое го реализираа  учениците од 7 одделение под менторство на наставникот по биологија. Оваа година Еко тимот и Тимот за соработка со родители одлучи предавањето и кратката презентација  да биде наменета за родителите. По тој повод беа повикани родители од сите паралелки во нашето училиште. На наше големо задоволство одзивот на родители беше голем. Преку интерактивна презентација насловена како “Здрава храна –Здрави деца” учениците од 7 одделение  ги запознаа родителите со неопходните материи за здраво тело, во која  храна тие  се наоѓаат, која храна треба да ја избегнуваме во текот на нашата исхрана, а која да ја преферираме. Потоа учениците преку кратки пораки им дадоа совети на родителите кои сите ние  треба да ги практикуваме.На крајот на презентацијата сите заедно погледнаа кратко видео кое  не потикна нас наставниците и учениците да бидеме хумани и во периодот од 16 до 22 Октомври  да организираме добротворна собирна акција на храна која ќе биде донирана на социјално загрозени семејства.

Ученици кои беа вклучени во активноста се:

Ангела Анѓелкоска, Нина Ристиќ, Јована Деаноска, Матеј и Андреј Крстевски, Кристина Тасева, Дона  Тасева , Матеј Спасовски и Теодора Цветковска

Нашата кампања за здрава исхрана има цел да придонесе за подигање на свеста за здравата храна и  важноста на правилната исхрана во перидот на раст и развој кај децата.

Благодариме за одвоеното време и присуството на родителите

Еко тимот и Тимот за соработка со родители

Меѓународен ден на пешаците

По повод 15 Октомври-Меѓународниот ден на пешаците учениците од еколошките секции во нашето училиште со помош на одговорните наставници изработија репрезентативни материјали во вид на флаери преку кои  апелираа  на подигнување на  нивото на безбедност на пешаците како учесници во сообраќајот , како и истакнување на придобивките за здравјето од пешачењето. Флаерите ги  поделија на паркираните возила во околината  и локалното население околу училиштето со цел да ја подигнат јавната свест за пешачењето. Во прилог  да се потсетиме зошто е добро да пешачиме:

ФИЗИЧКАТА АКТИВНОСТ  значително влијае во превенцијата на кардио- васкуларните болести, мозочниот удар, дијабетот, остеоартритис, некои видови рак и респираторни болести. Го регулира крвниот притисок, холестеролот, нивото на шеќер во крвта, го спречува дебелеењето, го подобрува имунитетот, го подобрува расположението и сонот, ја намалува депресијата и анксиозноста.

Свечен прием на првачињата во детската организација

Денес, на 10.10.2019 година, 113 првачињата од нашето училиште со свечено ветување ѝ пристапија на детската организација. По тој повод се одржа свечена приредба на која настапија учениците од петто одделение. Приредбата ја проследија и родителите на првачињата. На крајот на приредбата на првачињата им беше доделен детски пасош како потврда за прием во детската организација.

Многу успех им посакуваме на наште првачиња!

Aкцијата за чистење на училишните дворови

На ден 10.10.2019 нашето училиште ООУ ֦  Дане Крапчев ֞ активно се вклучи во акцијата за чистење на училишните дворови која ја организираше општината Гази Баба заедно со ЈП Комунална хигиена -Скопје. Акцијата за чистење на училишните дворови  се одвиваше во периодот од 11:00 до 12:00 часот во која беа вклучени сите ученици од 2 до 9 одделение.На учениците им беа поделени медицински ракавици и ќеси за отпад. Учениците го собираа сметот кој зад себе го оставаат несовесните минувачи во целиот училишен двор. Собрани беа околу 12 црни вреќи мешовит отпад.

По завршување на еко акцијата учениците и наставниците од нашето училиште положија свежо цвеќе пред бистата на Дане Крапчев во пресрет на утрешниот  државен празник 11 Октомври -Денот на народното востание

Аудиција на млади таленти за театарска уметност

Млади таленти од драмската секција од нашето училиште заедно со нивните врсници од сите останати училишта од општината,поддржани од нивните наставници ментори, во рамки на проектот:,,Градиме заедничка иднина”, на 09.10.2019.г во ООУ „Стив Наумов“ – Скопје беа на аудиција за талентирани ученици кои покажуваат посебен интерес кон театарската уметност и глума со цел најдобрите со драматизација да го одбележат претстојниот Ден на општината.

Денови на меѓуетничка интеграција: „ГРАДИМЕ ЗАЕДНИЧКА ИДНИНА-ГРАДИМЕ МОСТОВИ“

На 05.10.2019 г. во „Школка“ Градски Парк, Скопје беше одржана свечена манифестација во организација на ОБСЕ (OSCE-Organization for Security and Co-operation in Europe, Mission to Skopje). На манифестацијата присуствуваа околу 1000 ученици од 30 училишта од нашата држава кои се вклучени во овој проект. За самиот настан имаше говор од страна на Министерот за образование и наука, Арбер Адеми и господинот H.E. Clemens Koja (OSCE Head of Mission to Skopje). По нивното излагање следеше пригодна програма која беше наменета за учениците кои присуствуваа на свеченоста и тоа: хорско пеење, ритмички и спортски перформански, Зумба танцување, R’n’B со вокалот Kanita Suma, Тони Зен и Флека Бенд изведба во живо, како и најразлични улични артистички групи-Жонглери, Магионичар, Акробати, Кловнови, Цртачи на лице, одење по јаже и спортски активности-карате-ката во презентација на KK Yoshitaka, фудбалски натпревари, рачен фудбал, кошарка и пикадо.

Преку сите овие активности учениците ја примија пораката дека заедничката дружба е алатка за постигнување на поголемо меѓукултурно разбирање и почитување на разликите.

На 06.10.2019 г. во музичкото студио на познатиот пеач, музичар, композитор и снимател Александар Митевски, во склоп на Пионерски Дом Карпош, Скопје од 17:00 до 20:00 часот се снимаше Химната на општината Гази Баба под наслов „Мостови на другарство“ на три јазици: македонски јазик, албански јазик и англиски јазик. За оваа активност наставникот по музичко образование Ваљбон, од основното училиште во с. Страчинци, кој воедно и ја подготви музиката и го напиша текстот на песната ги подготви своите ученици (5 ученици од албанска етничка припадност 1 машко и 4 девојчиња) за делот на албански јазик, а наставничката Роза Јаневска ги подготви своите ученици да го пеат делот на мелодијата на македонски и англиски јазик.  На снимањето присуствуваа и директорката на ООУ „Кирил и методиј“ Анита и директорката на нашето училиште Виолета Стоилевска. Снимањето беше успешно, а во иднина ќе следи и подготовка на Химната со учениците кои пеат во хор од сите 11 училишта на нашата општина. Изведбата ќе биде на сите три јазици. На тој начин учениците ќе ги научат туѓите јазици, ќе ја разберат пораката на текстот и ќе создадат почит кон туѓите култури и јазици и почит на мултикултурата во нашата држава која претставува најголемо богатство за една држава.

Гостување во образовна програма за ученици Ѕвон

Нашите ученици Павел Наневски (9-3), Методија Тасевски (9-4) и Анастасија Тодевска(8-4) ја имаа честа да го престават нашето училиште на емисјата “Ѕвон” и да ги промовираа нашите научно –истражувачки активности по предметот биологија. Учениците  исто така  ги претставија и своите достигнувања на натпреварите во оваа област.

Во емисјата гостуваа на покана на Македонското Биолошко Друштво како истакнати натпреварувачи и вљубеници во биологијата ,заедно со предметниот наставник и ментор  Бојана Личева.

Ученикот Павел Наневски го претстави својот прво награден труд “Прочистувач на вода” на минатогодишниот натпревар “Ноември-Месец на науката” , а учениците Методија Тасевски и Анастасија Тодевска ги споделија своите искуства и награди на општинско,регионално и државно ниво. Се надеваме дека овие активности и достигнувања ќе бидат мотив и за останатите ученици да се приклучат на биолошката секција и останатите активности во оваа област