Државен натпревар по математика

             Државниот натпревар по математика за учениците од основното образование ќе се одржи на 8.05.2021 година, сабота и 9.05.2021 година, недела.

         На Државниот натпревар се пласирани сите ученици од шесто, седмо, осмо и деветто одделение кои освоиле прва награда и оние ученици од деветто одделение кои освоиле втора награда на Регионалниот натпревар. На овој список се додаваат и учениците кои имаат најдобар резултат во сопствениот регион на Регионалниот натпревар.

Постигнати резултати од регионалниот натпревар по математика на учениците од ООУ„Дане Крапчев“, Гази Баба- Скопје

УченикМенторОдделениеПоениНаграда
Марко КрстевскиЕлизабета ОрдеваIV94I
Сандра МилосковскаЕлизабета ОрдеваIV88I
Александар МаџовскиДаниела СалтироваV93I
Христијан Гочевски ИваноскиБилјана ТрајановскаV88I
Тара СпасиќДаниела СалтироваV74II
Матеј КитановскиДаниела СалтироваV74II
Петар ГеоргиевскиВилдана СуљовиќV69III
Дамјан ПетровиќВилдана СуљовиќV68III
Ива АндоваДаниела СалтироваV51П
Давид АрнаудовЈулија АтанасоваVI95I
Михаела ДимчоваБилјана СтојановскаVII45П
Алексеј СтојановиќЛиле СарваноскаVIII60III
Анастасија ТодевскаЛиле СарваноскаIX100I
Јана БлагојевиќЛиле СарваноскаIX40П

         Официјалниот почеток на Државниот натпревар е во 10 часот, во соодветниот ден, а сите ученици треба да се пред влезот на Природно-математичкиот факултет во Скопје, најдоцна до 9:30 часот.

         Натпреварот ќе се одржи во просториите на Природно-математичкиот факултет во Скопје, со физичко присуство на учениците и со почитување на протоколот за работа на ПМФ при физичко присуство.

Иницијатива од ученици-Подобрување на менталното здравје на учениците за време на пандемија со КОВИД-19

Пандемијата со КОВИД-19 , нова и досега непозната опасност , ги погоди сите области од нашите животи.Изолацијата, недостатокот од контакти со врсниците и нарушеното секојдневие влијаат негативно на менталното здравје на децата и младите. По предлог на учениците членови на Ученичкиот парламент беше спроведена иницијатива за подобрување на менталното здравје на учениците во училиштето. Најнапред беше спроведено истражување меѓу учениците IV до IX одделение, со цел да се идентификуваат промените во нивното ментално здравје. Преку спроведениот анонимен прашалник ги воочивме чувствата на учениците кои ги предизвика пандемијата, што им е најстресно во оваа состојба, што најмногу им недостига, што најмногу им помага за надминување на состојбата и дали имаат потреба од некаква помош од страна на училишниот психолог. Врз основа на резултатите добиени од истражувањето, а со цел подобрување на менталното здравје на учениците беше спроведена работилница – Справување со стрес за време на пандемија со КОВИД-19, со членовите на Ученичкиот парламент. Работилницата беше реализирана од страна на психологот во нашето училиште. По предлог на учениците од парламентот вакви работилници, дискусии и дебати за подобрување на менталното здравје ќе бидат спроведени во сите паралелки во училиштето. Предлози, пораки и совети до учениците за успешно справување со стресот споделија и учениците на Ученичкиот парламент!

,,Квиз за пари,,

На 24.03.3021, по трет пат, се одржа Националниот натпревар ,,Квиз за пари,, во кој земаа учество наши ученици од VIII и IX одд. организирани во седум тима по два ученика. Овој квиз годинава се одржа под мотото: ,, Грижи се за себе, грижи се за своите пари,, Целта на овој квиз е да ги поттикне и мотивира децата на возраст од 13 до 15 години да се едуцираат во поглед на финансиите и финансиското работење, да умеат да се грижат за своите финансии и се разбира правилно да ги трошат. На овој квиз учествуваа основни и средни училишта од целата држава, а нашите ученици се пласираа меѓу подобрите. Им посакуваме повеќе успеси следната година.

Англиски јазик – Успеси на општинскиот натпревар

На 20.03.2021, Сабота се одржа општинскиот натпревар по Англиски јазик за учениците од 5 до 9 одд. Учениците од нашето училиште кои освоија први места и продолжуваат на регионелаен натпревар се:

Алексеј Стоjановиќ 8-3

Дона Тасева 8-3

Ема Димитровска од 9-1

Андреј Јордановски 6-1

Дора Николова 6-4

Даријан Саравинов 7-3

ЧЕСТИТКИ!!!

21 Март – Ден на Екологијата

21 март се одбележува како Ден на екологијата. Нашите ученици активно се вклучија во нејзиното одбележување преку изработка на еко пораки,изработка на скулптури од рециклирани материјали и литературни творби на тема Екологија.

Преку нивните одлични креативни изработки потсетуваат на сите оние работи кои несмееме да ги заборавиме:

-да ја чуваме природата, отворено да зборуваме за неправдата која ѝ ја нанесуваме на природата, но и заедно сите да делуваме како би ја прекинале истата

 -да се грижиме за околината и природата значи сметот да го фрламе на точно одредено место

-повеќе да се возат велосипеди,  да употребуваме еколошки неотровни средства за домаќинство, 

-да засадуваме нови садници и да ја развиваме нашата еколошка свест неопходна за да се придонесе за почиста околина и поздрава средина.                                                  

Погледнете ги дел од ликовните и литературните творби на нашите вредни ученици!!!!              

Дендро парк во нашиот училишен двор

Овој месец во нашето училиште започна уредување на мини дендро парк , активност во рамки на прoектот “Редовно на часови”.Во тек се подготвителни активности на теренот за засадување на различни дрвја кои дополнително ќе го оплеменат училишниот двор. Хортикултурно уредување со дендро паркот ќе се користи во образовни цели, поврзани со реализација на наставната програма и воннаставни активности. Во рамките на овој проект се планирани повеќе едукативни активности кои имаат задача да потикнатат редовност на училиште. Овој потфат е овозможен благодарение на добиениот грант финансиран од Европската унија, проект инплементиран од Фондација Отворено општество – Македонија во партнерство со Фондација за образовни и културни иницијативи Чекор по Чекор – Македонија со поддршка од нашата Општина Гази Баба .