Мени за организирана исхрана во училиштето за учебната 2017 – 2018
И оваа година во училиштето за учениците кои посетуваат Дневен престој се организира добивање топол оброк по цена од 1480 ден. и добивање ужинка за сите заинтересирани ученици по цена од 480 ден. За сите подетални информации ќе бидете известени на првата родителска средба од страна на одделенските раководители.
Ужинка за учениците во ООУ„Дане Крапчев“Скопје за учебната 2017/2018 | ||||
* | Ден | Вид на ужинка со појадок | Нарматив | Калоричност |
прва недела | ||||
1 | Понеделник | Лења пита, нето маса од мин. 60гр., од пченично брашно тип 400 со фил од вишна и полнило мин.20%,единечно пакувани во пвц амбалажа со декларација на секој производ | нето маса од мин. 60гр. од брашно Т- 400 ,,
. фил од вишна и полнило мин.20%, |
350- 400 калории |
2 | Вторник | Кифла со кашкавал(кравји со мин. 45% масленост) или маслинка единечно пакувани во пвц амбалажа со декларација на секој производ | нето маса од мин. 125 гр. | 480-600 ккал |
3 | Среда | Лиснато пециво со пилешка шунка класа А и павлака24% масленост единечно пакувани во пвц амбалажа со декларација на секој производ | нето маса од мин. 125 гр. | 480-600 ккал |
4 | Четврток | Лисната плетенка со сусам (пакување
во соодветна амбалажа, состав: брашно тип 500, сол, вода, квасец, сусам) -Јогурт со мин. Мл.масти 3,0% во соодветно пакување , минимум 200 мл. единечно пакувани во пвц амбалажа со декларација на секој производ |
нето маса од мин. Геврек= 100гр. +/-5%
Јогурт= минимум 200 мл. |
350- 400 калории |
5 | Петок | Интегрален перек, од брашно Т-400, интегрално пченично брашно , нето маса од мин. 60гр ., единечно пакувани во пвц амбалажа со декларација на секој производ | нето маса од мин. 60гр. ,од брашно Т- 400 , интегрално пченично брашно, | 350- 400 калории |
втора недела | ||||
1 | Понеделник | Интегрална штрудла, нето маса од мин. 60гр. ,од брашно Т- 400 , интегрално пченично брашно, со фил од јаболка и полнило мин.20%, единечно пакувани во пвц амбалажа со декларација на секој производ | нето маса од мин. 60гр. ,од брашно Т- 400 , интегрално пченично брашно,
со фил од јаболка и полнило мин.20%, |
350- 400 калории |
2 | Вторник | -Домашна пита со кравјо сирење со мин.45%м.масти+/-5%
(Пакување во соодветна амбалажа, состав: брашно тип 500, сол, вода, квасец, масло, кравјо сирење мин.20 гр.+/-5%) единечно пакувани во пвц амбалажа со декларација на секој производ – Јогурт со мин. Мл.масти 3,0% во соодветно пакување минимум 200 мл. единечно пакувани во пвц амбалажа со декларација на секој производ |
нето маса од мин. Домашна пита=120гр. +/-5%
Јогурт= минимум 200 мл. |
480-600 ккал |
3 | Среда | Интегрална лајбица со пилешка шунка класа А и кашкавал(кравји со мин. 45% масленост) единечно пакувани во пвц амбалажа со декларација на секој производ | нето маса од мин. 125 гр. | 480-600 ккал |
4 | Четврток | Затворена пица со пилешка шунка класа А и кашкавал(кравји со мин. 45% масленост), кечап 30грама , единечно пакувани во пвц амбалажа со декларација на секој производ | нето маса од мин. 125 гр. | 480-600 ккал |
5 | Петок | Ѓеврек, со сусам, нето маса од мин. 60гр ., од пченично брашно тип 400 единечно пакувани во пвц амбалажа со топло затворање со декларација на секој производ | нето маса од мин. 60гр. ,од брашно Т- 400 , интегрално пченично брашно, | 350- 400 калории |
Топол оброк за учениците во ООУ„Дане Крапчев“Скопје за учебната 2017/2018
Прва недела –
Ден
|
Ручек: главно јадење, супа, салата, десерт | Нормативи на ручекот | Калории на ручекот |
Понеделник
|
– Грашок со јунешко месо
– салата (сезонска) – десерт (сутлијаш) – леб (бел) |
100 + 120гр..
100 гр 100 гр. 80 гр. |
600/840 кал. . |
Вторник
|
– Шпагети (со јајца) со сирење и кечап
– десерт ( парен колач) |
150 гр.
100 гр. |
600/840 кал.
|
Среда
|
– риба (ослиќ филети) со ростован компир
– салата сезонска – супа со зеленчук и фиде – леб (интегрален) – десерт ( сезонско овошје) |
100 + 120 гр.
100 гр 200 мл. 60 – 100 гр. 100 – 120 гр. |
600/840 кал.
|
Четврток
|
– спанаќ со ориз или
мусака со комппир и мелено телешко месо – јогурт – леб (бел) – десерт (мала крофна) |
250 гр.
250 гр 200 гр. 80 гр. 100 гр. |
600/840 кал
|
Петок
|
– грав (запршка без брашно)
– салата – леб ( интегрален) – десерт ( сезонско овошје) |
200 гр.
100 гр 60 – 100 гр. 100 – 120 гр. |
600/840 кал.
|
Втора недела – топол оброк
Ден
|
Ручек: главно јадење, супа, салата, десерт | Нормативи на ручекот | Калории на ручекот |
Понеделник
|
– Тава ориз со пилешки стек
– супа (целер, пашканат,морков) – салата (сезонска) – леб ( интегрален) – десерт (сезонсо овошје) |
150 + 80 гр.
200 мл. 100 гр 60 – 100 гр. 100 – 120 гр. |
600/840 кал.
|
Вторник
|
– Компир манџа со јунешко месо
– салата сезонска – леб (бел) – десерт (пудинг со млеко) |
150 + 80 гр.
100 гр 80 гр. 100 гр. |
600/840 кал.
|
Среда
|
– Гарнирани макарони (макарони со јајца)
– јогурт – десерт ( лења пита) |
200 гр
200 мл. 100 гр. |
600/840 кал.
|
Четврток
|
– Ќовте во сос пире
– салта (сезонска) – леб (интегрален) – десерт (сезонско овошје) |
100+100гр.
100 гр 60 – 100 гр. 100 – 120 гр. |
600/840 кал.
|
Петок
|
– Леќа ( запршка без брашно)
– салата (сезонса) – леб (бел) – десерт милиброд |
200 гр
100 гр. 80 гр. 100 гр. |
600/840 кал.
|