Медиумска писменост

Интернет, медиуми, каде ги наоѓаме информациите? Како да направиме информација? Како се создаваат вести? Лажни вести. Како да препознаеме лажни вести? Ова се само дел од темите за кои се дискутираше на онлајн час со нашите ученици од осмо и деветто одделение со новинарот Младен Чадиковски. Овој онлајн час- предавање за медиумска писменост се реализираше како активност на ,,Македонскиот институт за медиуми,, во рамки на регионалниот проект: ,, Медиумите за граѓаните- граѓаните за медиумите,, Учениците имаа можност да се запознаат со професијата новинар, какви предизвици нуди оваа професија и се разбира разјаснија многу дилеми кои ги имале во поглед на работата на новинарите, медиумите, создавањето вести и многу други.

Голема благодарност до МИМ и новинарот Младен Чадиковски.

Превенција од сајбер насилство

Во 21 век интернетот со себе донесе голем број позитивни работи и претставува моќна алатка за брзата размена на информации. Но како и се, така и интернетот може да се злоупотреби. Оваа злоупотреба нам, наставниците и родителите најмногу не засега како влијае на нашите деца и ученици. Како да ги заштитиме? Како да го препознаеме сајбер насилникот? Како да ги научиме отворено да разговараат за овој тип насилство? Беа само неколку од многуте дискусии за кои се зборуваше на работилницата на тема: „Превенција од електронско-сајбер насилство“ која се одржа денес во рамки на проектот: „И јас имам глас“ предводена од д-р Мери Бошковска, а учесници беа наставници и родители од нашето училиште.

Децата се нашата иднина, наша обврска е да ги заштитиме!