УЧЕСТВО ВО ЕМИСИЈА ,, ЅВОН,, НА МРТ 1

Денес 19.02.2019 учениците од нашето училиште ООУ,,Дане Крапчев,, учествуваа во емисијата ,,Ѕвон,, на МТВ 1. Гостувањето беше по повод 41 година образовно-воспитна дејност на нашето ООУ,,Дане Крапчев,,- Скопје.

Учениците го престставија училиштето во најдобро светло. Направија една ретроспектива на училиштето од 1978 година па се до денес, а сето тоа беше документирано и со фотографии. Ги истакнаа освоените награди и проектите кои се работат во нашето училиште, кои сите не прават особено горди и ни даваат сила да чекориме кон понатамошни успеси.

Програмата беше збогатена и со учество на :

  • Учениците од IV одделение кои настапија со ритмичката точка од патрониот празник на инструментална композиција – раководени од наставничката Лидија Ѓоргиева.
  • Учениците од V одделение – настапија со ритмичката точка од патрониот празник на песната “Black magic“ – под раководство на наставничката Лидија Велковска.
  • Ученичките од IX одделение Миа Јакимовска и Ема Котеска, пееја во живо на песна од Ed Sheeran – со наслов „Perfect“ментор Ванчо Јовчев.
  • Учениците од IV одделение настапија и со драматизација на англиски јазик посветена на семејството – раководени од наставничките Евдокија Димовска и Лидија Ѓоргиева.
  • Катерина Пислевиќ ученичка од IV-2 одделение изведе песна под наслов „Моето семејство“ со која имаше настапувано на детскиот фестивал „Златно славејче 2018“
  • Учениците пак од VIII и IX одделение настапија со драматизација која беше дел од проектот „И јас имам глас“ каде говореа за детските права – ментор Елена Малинова.
  • Учениците Марија Стојановска VI-2, Марија Гичевска IV-1, Горазд Стојановски V-4, и Моника Блажевска IX-1 – ги прочитаа своите литературни и прозни творби, кои беа избрани како најдобри на литературно-ликовниот конкурс „Јас со глас за мојата идина“ организиран во нашето училиште по повод патрониот празник.

Учениците пак од II и V одделение, работеа во креативните катчиња и создаваа свои дела. Едната група ученици од II-1 одделение – Стефан Арсевски, Илина Јордановска и Лука Бошковиќ  правеа вуклани и демонстрираа ексепримент со вулкан – ментор Даниела Торковска.

Додека пак другата група ученици од V-2 одделение – Луна Јовановска, и Михаела Димчова создаваа креации од хартија во боја, каде со помош на рачиња правеа папагали и штркчиња. А пак Луна Јакимовска, работеше со техниката квилинг каде со помош на тврда хартија и нејзино виткање и обликување создаваше необични и креативни честитки за различни прилики – ментор Лидија Велковска.

Ликовното катче со своите интересни изработки го збогатија Дина Шабановиќ и Михаела Стојменовиќ, ученички во VIII-3 одделение кои работеа под менторство на наставничката Марија Н.Николовска и создаваа дела кои ќе ги изложат во обновената библиотека и медијатека во училиштето.

Учениците Матеј Димовски и Катерина Илиевска од IX-1 одделение беа задолжени да го претстават нашето училиште преку личната карта на училиштето и проектите во кои учествува ООУ„Дане Крапчев“ .

Многу искрени насмевки, убави сеќавања, исполнети срца, задоволни лица и среќни дечиња кажуваат за успешноста на овој настан и остварената соработка со МРТ.

 

                                                                      Одговорен наставник: Даниела Торковска

This slideshow requires JavaScript.