НЕДЕЛА за БОРБА ПРОТИВ РАКОТ

Секоја година во светот заболуваат над 12 милиони луѓе од некој вид малигни заболувања, а 7,6 милиони умираат како последица на болеста.

Експертите и Светската здравствена организација нагласуваат дека приближно 40% од карциномите можат потенцијално да се спречат и ризикот од развој на малигни заболувања може значително да се намали со примена на превентивни мерки и промена на животните навики.

Учениците од IX одделение изработија пано во контекст на оваа тема, ставајќи акцент на пушењето. Оваа штетна навика се смета за ризик фактор кој доведува до малигни, но и многу други тешки болести.

Подршка за сите кои поминале или минуваат низ борбата со ракот!

Со почит,

Тимот на Црвен крст од нашето училиште.

Одговорен наставник: Бојана М.Личева