Мени за организирана исхрана во училиштето за учебната 2017 – 2018

И оваа година во училиштето за учениците кои посетуваат Дневен престој се организира добивање топол оброк  по цена од 1480 ден. и  добивање  ужинка за сите заинтересирани ученици по цена  од 480 ден. За сите подетални информации ќе бидете известени на првата родителска средба од страна на одделенските раководители.

Ужинка за учениците во ООУ„Дане Крапчев“Скопје за учебната 2017/2018
* Ден Вид на ужинка со појадок Нарматив Калоричност
прва недела
1 Понеделник Лења пита, нето маса од мин. 60гр., од пченично брашно тип 400 со фил од вишна  и полнило мин.20%,единечно пакувани во пвц амбалажа со декларација на секој производ нето маса од мин. 60гр. од  брашно Т- 400 ,,

. фил од вишна  и полнило мин.20%,

350- 400 калории
2 Вторник Кифла со кашкавал(кравји со мин. 45% масленост) или маслинка единечно пакувани во пвц амбалажа со декларација на секој производ нето маса од мин. 125 гр. 480-600 ккал
3 Среда Лиснато пециво со пилешка шунка класа А и павлака24% масленост единечно пакувани во пвц амбалажа со декларација на секој производ нето маса од мин. 125 гр. 480-600 ккал
4 Четврток Лисната плетенка со сусам (пакување

во соодветна амбалажа, состав: брашно тип 500, сол, вода, квасец, сусам)

-Јогурт со мин. Мл.масти  3,0%

во соодветно пакување , минимум 200 мл. единечно пакувани во пвц амбалажа со декларација на секој производ

нето маса од мин. Геврек= 100гр. +/-5%

Јогурт=  минимум 200 мл.

 

 

 

350- 400  калории

5 Петок Интегрален перек, од брашно Т-400, интегрално пченично брашно , нето маса од мин. 60гр ., единечно пакувани во пвц амбалажа со декларација на секој производ нето маса од мин. 60гр. ,од  брашно Т- 400 , интегрално пченично брашно, 350- 400  калории
втора недела
1 Понеделник Интегрална штрудла, нето маса од мин. 60гр. ,од  брашно Т- 400 , интегрално пченично брашно, со фил од јаболка и полнило мин.20%, единечно пакувани во пвц амбалажа со декларација на секој производ нето маса од мин. 60гр. ,од  брашно Т- 400 , интегрално пченично брашно,

со фил од јаболка и полнило мин.20%,

350- 400  калории
2 Вторник -Домашна пита со кравјо сирење со мин.45%м.масти+/-5%

(Пакување  во соодветна амбалажа, состав: брашно тип 500, сол, вода, квасец, масло, кравјо сирење мин.20 гр.+/-5%) единечно пакувани во пвц амбалажа со декларација на секој производ

– Јогурт со мин. Мл.масти  3,0% во соодветно пакување минимум 200 мл. единечно пакувани во пвц амбалажа со декларација на секој производ

 

нето маса од мин. Домашна пита=120гр. +/-5%

 

 

Јогурт= минимум 200  мл.

480-600 ккал
3 Среда Интегрална лајбица со  пилешка шунка класа А и  кашкавал(кравји со мин. 45% масленост) единечно пакувани во пвц амбалажа со декларација на секој производ нето маса од мин. 125 гр. 480-600 ккал
4 Четврток Затворена пица со  пилешка шунка класа А и  кашкавал(кравји со мин. 45% масленост), кечап 30грама , единечно пакувани во пвц амбалажа со декларација на секој производ нето маса од мин. 125 гр. 480-600 ккал
5 Петок Ѓеврек, со сусам, нето маса од мин. 60гр ., од пченично брашно тип 400  единечно пакувани во пвц амбалажа со топло затворање со декларација на секој производ нето маса од мин. 60гр. ,од  брашно Т- 400 , интегрално пченично брашно, 350- 400  калории

 

Топол оброк за учениците во ООУ„Дане Крапчев“Скопје за учебната 2017/2018

Прва недела

Ден

 

Ручек: главно јадење, супа, салата, десерт Нормативи на ручекот Калории  на ручекот
Понеделник

 

– Грашок со јунешко месо

– салата (сезонска)

– десерт (сутлијаш)

– леб (бел)

100 + 120гр..

100 гр

100 гр.

80 гр.

 

600/840 кал.

.

Вторник

 

– Шпагети  (со јајца) со сирење и кечап

– десерт ( парен колач)

150 гр.

100 гр.

600/840 кал.

 

Среда

 

– риба (ослиќ филети) со ростован компир

– салата  сезонска

– супа со  зеленчук и фиде

– леб (интегрален)

– десерт ( сезонско овошје)

100 + 120 гр.

100 гр

200 мл.

60 – 100 гр.

100 – 120 гр.

600/840 кал.

 

 

 

Четврток

 

– спанаќ со ориз   или

мусака со комппир и мелено телешко месо

– јогурт

– леб (бел)

– десерт (мала крофна)

250 гр.

250 гр

200 гр.

80 гр.

100 гр.

600/840 кал

 

Петок

 

– грав (запршка без брашно)

– салата

– леб ( интегрален)

– десерт ( сезонско овошје)

200 гр.

100 гр

60 – 100 гр.

100 – 120 гр.

 

600/840 кал.

 

Втора недела – топол оброк

Ден

 

Ручек: главно јадење, супа, салата, десерт Нормативи на ручекот Калории  на ручекот
Понеделник

 

– Тава ориз со пилешки стек

– супа (целер, пашканат,морков)

– салата (сезонска)

– леб ( интегрален)

– десерт (сезонсо овошје)

150 + 80  гр.

200 мл.

100 гр

60 – 100 гр.

100 – 120 гр.

600/840 кал.

 

 

 

Вторник

 

– Компир манџа со јунешко месо

– салата  сезонска

– леб (бел)

– десерт (пудинг со млеко)

150 + 80  гр.

100 гр

80 гр.

100 гр.

 

600/840 кал.

 

Среда

 

– Гарнирани макарони (макарони со јајца)

– јогурт

– десерт ( лења пита)

200 гр

200 мл.

100 гр.

600/840 кал.

 

 

Четврток

 

– Ќовте во сос пире

– салта (сезонска)

– леб (интегрален)

– десерт (сезонско овошје)

100+100гр.

100 гр

60 – 100 гр.

100 – 120 гр.

 

600/840 кал.

 

Петок

 

– Леќа (  запршка без брашно)

– салата (сезонса)

– леб (бел)

– десерт милиброд

200 гр

100 гр.

80 гр.

100 гр.

 

600/840 кал.

 

Флаерот на нашето училиште за учебната 2017/2018 година

ВИЗИЈА И МИСИЈА

Нашата  визија е:  Со труд да го достигнеме врвот! Трудот е тој кој што обезбедува останување на врвот.

Ние сме креатори на нашата иднина. Се стремиме да се создаде училишна средина со современ стил на учење и комуникација. Моето училиште e мое огледало. Создаваме средина во која нашите ученици ќе се стекнат со вештини и знаења кои ќе им помогнат да се изградат во здрави и одговорни личности подготвени за предизвиците во живот. За нашиот успех далеку се слуша. На врвот се стигнува тешко, но уште потешко се останува.

Услови за работа

Училиштето оваа година почна да работи со 20 паралелки од I-V одд, 16 паралелки од VI-IX одд. и две групи дневен престој. Запишани се  810 ученици. Наставата се изведува на македонски јазик во 12 класични училници,  14 специјализирани училници (кабинети), 1 просторија за дневен престој и 1 фискултурна сала. Училиштето располага со библиотека, кујна и трпезарија.Заради подобрување на просторните услови за работа и создавање стимулативна средина за работа и учење сите училници се опремени со ЛЦД проектори. Реконструиран е системот  за парно греење и  е комбинација на нафта и пелети. Училишниот двор од предната страна  е ограден со нова метална ограда. Поставена е термофасада на фискултурната сала.

Раководен наставен и административен персонал

Број на вработени

67

Број на наставен кадар

50

Број на стручни соработници

3

Административни работници

2

Техничка служба

11

Директор

1

 

Подрачја на промени, приоритети и цели

За оваа учебна година се утврдија следните приоритети:

  

Кодекси на однесување и оценување

Во училиштето веќе неколку години се воспоставени кодекси на однесување за учениците, наставниците и родителите како и етички кодекс за оценување на учениците кој се почитува од учениците, наставниците, родителите, директорот, стручните соработници како и локалната заедница.

Права и обврски на учениците

~ Забрането е телесно и психичко малтретирање на ученикот.

~ Ученикот има обврска редовно да ја посетува наставата и да ги исполнува планираните обврски и задачи.

~ Ученикот може да одсуствува од настава ако родителот го најави неговото изостанување.

~ Кон ученикот кој не ги извршува обврските и ги повредува правилата -кодексот на однесување се применуваат следниве педагошки мерки: усна опомена, писмена опомена, укор, намалување на поведението, преместување во друга паралелка, преместување во друго училиште. Во училиштето постојат критериуми според кои се изрекуваат педагошките мерки.

~ Ученикот кој покажува значителни резултати во наставата и воннаставните активности се пофалува или наградува според утврдените училишни  критериуми.

 

 

Изборна настава

Постапката за изборот на изборните предмети во училиштето се изведува согласно Процедурата за изборни предмети. Од анкетирањето на родителите изборна настава ќе се изведува  по следните предмети во следните одделенија:

Изборен предмет

Одд.

Етика во религиите и класична култура во европската цивилизација

VI

Техничко Образование

VII

Проекти од музичка уметност и вештини за живеење.

VIII

Проекти од информатика

IX

Мулти- културализам

Во учебната 2017/2018 год. се планирани низа активности кои ќе ја вклучат меѓуетничката интеграција во наставата. Меѓу другото, во училиштето ќе се организират повеќе наставни и воннаставни активности како во самото училиште, така и во соработка со партнер училиштето во кои ќе бидат вклучени ученици од сите етнички групи од 1 до 9 одделение. Во нив исто така ќе бидат вклучени наставници, родители, претставници од локалното население и од месните заедници, претставници од општината и од бизнис секторот.

Преку овие активности ќе се подобри соработката меѓу учениците, наставниците, родителите и сите останати од најразлично ниво и од различна етничка припадност. Учениците меѓусебно подобро и почесто ќе соработуваат со што ќе се зајакне атмосферата на меѓусебно разбирање и почит меѓу сите индивидуи и заедници. На тој начин ќе се развие свеста за прифаќање на различноста  и почит кон различните јазици, културата и обичаите на другите етнички групи.

 

Културно-забавен тим на училиштето

Активностите на  културно-забавниот тим ќе се реализираат преку  одбележување на:

~ почетокот на учебната година. и прием на првачињата,

~  Денот на суверена и независна Македонија,

~ Денот на Востанието на македонскиот народ ,

~ Ден на Македонската револуционерна борба,

~ Денот на ослободувањето на Скопје,

~ Денот на Св. Климент Охридски,

~ пречек на Нова година,

~ Патронот на училиштето,

~ 21 Март- Денот на Екологијата,

~ 24 Мај-Ден на Словенските просветители Св. Кирил и Методиј и смртта на Дане Крапчев

Детска организација

Во учебна 2017/18 год. со цел во наставата да се посвети внимание на значајните датуми и настани од секојдневниот живот:

~ 16  Септември – Светски ден за заштита на озонската обвивка

~ 22  Септември- Меѓународен ден без автомобили

~ 8  Октомври -Меѓународен ден за намалување и уништување на природата

~ 15  Октомври  -Меѓународен ден на пешаците

~ 16  Октомври -Ден на јаболкото

~ 20  Октомври-Ден на младите и граѓаните на Р.М.

~ 7  Ноември     -Ден на еколошка акција на младите и граѓаните на Р

~  Ноември-    Ден на дрвото

~ 5  Март- Светски ден за заштеда на енергијата

~ 21 Март -Ден на пролетта

~ 22  Март -Светски ден за заштеда на водите

~ 7 Април -Еко ден на нашето училиште

~ 7 Април -Светски ден на здравјето

~ 22  Април -Светски де на планетата Земја

~ 15  Мај-Светски ден за заштита на климата

~ 31 Мај-Светски ден против пушењето

~5 Јуни -Светски ден за заштита на животната средина

ЕКО училиште

Еко патролите се составени од двајцата дежурни ученици , согласно со распоредот за дежурства на влезната врата кој ги вклучува учениците од VI до  IX одд..,при што учениците имаат задолжение да ја следат состојбата во училишните ходници и аула,училници и тоалети согласно со еко стандардите и листите за следење на состојбата. Еко патролите се должни секое непочитување на екокодексот да го забележат и  пријават. Како новитет се воведува задолжение за учениците од IX одд. училиштето.

 

Натпревари

Ученичките натпревари се оранизираат со цел да ги подобриме постигањата на учениците, да го стимулираме развојот на позитивните особини кај нив, довербата во сопствените можности како и нивниот интерес за сопствен напредок и лично афирмирање. Ќе бидат организирани: натпревар во знаење, спорт, литературно и ликовно творење.

 

Училиштен спорт

Во учебната 2017/18 год. планирани училишни спортови се спортските игри: футсал за машки, футсал за девејчиња, кошарка машки, кошарка девојчиња, одбојка девојчиња, ракомет девојчиња, пинг-понг.

Цели: –да ги усвојува и увежбува основните спортско-технички знаења од спортските игри., да ја одржува општата моторика како и спечифичната моторика кај спортските игри, Да соработува и учествува во тимска работа.

Да поседува фер-плеј способности и однесувања во натпреварите.

Да се ослободува од стрес состојби.

Да создава и применува здравствено хигиенски навики во вежбањето и спортувањето.

Ученички екскурзии

Екскурзии / Излети

Време на изведување Релација

Одд.

Еднодневен есенски излет

Октомври

Maрков манастир

IIIX

Еднодневен пролетен излет

Април/Maj

Пеленица

IIIX

Дводневна екскурзија

Април/Мај

 

Источна Македонија

VI

Тродневна екскурзија

Септември/Октомври

Западна Македонија

IX

Настава во природа

Април/Мај

 

Западна  Македонија

V

                      

Личен професионален развој на наставниците

Во училиштето се планира поединечно следење на напредувањето на наставниците и нивното вреднување преку работата на тимот за “Професионален развој на наставниците во училиштето“, како и водење на педагошки картон за наставниците. За таа цел наставниот кадар, стручните соработници и Директорот, посетија обука за оваа проблематика. По добиените сознија присутните ги идентификуваа слабите и јаките компетенции и секој од нив изработи Личен план за професионален развој, така што компетенциите се имплементираа во Планирањата на стручните активи на училиштето.

Преку работата на тимот за “Професионален развој на наставниците во училиштето“, ќе се координира работата на стручните активи и унапредувањето на компетенциите на наставниот кадар, стручните соработници и Директорот.

 

 

 

 

 

Среќен почеток на новата учебна 2017 – 2018 година!

Учебната 2017 – 2018 год. Започнува на 04.09.2019 год. со следниот распоред:

Прва смена со почеток во 7.30 ч.  – III, IV, VIII и  IX одд.

Втора смена со почеток во 12.45 ч.  –  II, V, VI и VII одд.

Прием на првачиња во 11.15 часот

raspored 2017-18 odd i pred

На сите ученици и наставници им посакуваме среќна и успешна учебна година!

Обука – Изготвување личен план за професионалниот развој на наставниците

На 04.07.2017 год. се одржа обука во организација на нашето училиште. Обуката ја одржаа предавачи од Едукативен центар „ Алгоритам центар“ на обуката присуствуваа 42 наставника

This slideshow requires JavaScript.

Летен универзитет

На 04.07.2017 во хотелот „Дрим“, г-ѓа Изабел Марки-Барбо, Директорка на Францускиот инстут во Скопје, свечено го отвори 19-тиот Летен универзитет во Струга.
На отворањето збор зедоа и: г-ѓа Флоранс Коз од Францускиот институт во Србија, г-ѓа Соња Радкова од Франкофонскиот центар за обуки во Софија (CREFECO) и г-ѓа Марија Николова, одговорна за #Франкофонија при Министерство за образование и наука на РМ.

На универзитетот учествуваат 90 професори по #францускијазик и професори кои предаваат други наставни предмети на француски јазик во двојазичните #франкофонски паралеки, и тоа од 9 земји: Хрватска, Босна и Херцеговина, Србија, Косово, Албанија, Македонија, но и од Романија, Молдавија и Ерменија.

На универзитетот присуствуваат и наставниците по француски јазик од нашето училиште

Јасмина Ѓоргиева  Анета Митевска  

Летниот универзитет се затвора на 7 јули

МЕЃУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА ЕДУКАТИВНИ ФИЛМОВИ „КРЕФ„ 2017

КРЕФ е меѓународен фестивал на едукативни филмови акредитиран од страна на Министерство за oбразование, наука и технолошки развој на Србија и Министерство за култура на Србија.

На овој фестивал учество земаат и училишта од Република Македонија. Оваа година можеме да се пофалиме и со учество на нашето училиште во две категории филмови: „Спот за промоција на училишната клима“ и „Сосема различни но со иста цел“.  Со гордост објавуваме дека и двата филма чиј автор е одделенскиот наставник Елизабета Георгиевска се квалификуваа во финалето на фестивалот кое ќе се одржи во Септември 2017  во Лесковац.

Филмовите беа снимени со несебична поддршка на  вработените во училиштето, учениците и родителите. Но поддршката треба да продолжи со тоа што ќе ја зголемиме гледаноста на филмовите на YOU TUBE и истите ќе ги лајкуваме .

НАПОМЕНА!

За да се бројат прегледите, видеата треба да ги гледата на YOU TUBE каналот. За тоа треба на видеото да кликнете на знакчето YOU TUBE што се наоѓа во десниот долен агол од видеото.

ЛИПДУБ спот за промоција на училишна клима 

КРЕФ филмски предизвик 2017. Категорија „Сосема различни за иста цел„

Проект „Децата и семејствата во образованието“ (ДИСО) 

http://www.face-lifeskills.com/mk/

Со големо задоволство и гордост известуваме дека нашето училиште е вклучено во Проектот  „Децата и семејствата во образованието“ (ДИСО)  кој е поддржан од Институтот за педагошко образование од Цирих (ИПО), а се реализира во соработка со Бирото за развој на образованието (БРО) и Македонскиот центар за граѓанско образование (МЦГО). Реализацијата на проектот ќе започне од октомври наредната учебна година, но ние вработените во нашето училиште ќе го искористиме летото за запознавање со истиот.
Децата и семејствата во образованието (ДИСО) претставува проект кој има за цел да поддржи деца од социјално загрозените средини да станат свесни за своите способности и да се охрабрат во сопствениот развој. Преку активно учење на животни вештини и градење на нивните компетенции кај овие ученици, во рамки на проектот се помага да се зголеми нивното самопочитување и нивната доверба кон вредноста на училиштата и образованието. На овој начин, учениците ќе бидат подобро подготвени да се соочат со секојдневниот живот и да го пронајдат сопствениот пат во општеството. Развивањето на овие вештини секако ќе биде корисно за сите наши ученици.
Прирачниците (работните тетратки) можете да ги превземете тука

PHZH_Face1_MK_web_single_pages-001-212x300      PHZH_Face2_MK_web_single_pages-001-212x300     PHZH_Face3_MK_web_single_pages-001-212x300

Честитки за постигнатиот успех на сите наши ученици!

Двојки, тројки, четворки и петки,

да се покажат на стрини и тетки.

Секој ученик е горд на успехот свој,

не е важно колку е висок тој.

 

Па што е тогаш важно? 

– ќе прашате вие.

Важно е знаењето во умните

главички што се крие!

 

 Се гледаме во септември !

This slideshow requires JavaScript.