Домаќини на партнерите од Еразмус+ проект

ДЕНЕС ООУ ,,ДАНЕ КРАПЧЕВ”

ВО БОИТЕ НА 🇲🇰🇹🇷 и 🇩🇪 !

🇲🇰 ДЕНЕС БЕВМЕ ГОРДИ ДОМАЌИНИ!

🇲🇰 ДЕНЕС ВОЗВРАЌАВМЕ .ГОСТОПРИМСТВО!

🇲🇰 Го зацврстивме нашето пријателство создадено како координатори на проект од Еразмус + мобилноста.

🔸️Благодарение на нашите родители и наставници подготвивме пречек на традиционален македонски начин, со богата македонска трпеза.

🔸️Денес нашите гости ја почувствуваа атмосферата во која работиме и го видоа нашето секојдневие.

🔸️Одржавме забавни работилници со наши ученици, наставници и нашите гости.

🔸️ДЕНЕС НИЕ БЕВМЕ ГОЛЕМО СРЕЌНО СЕМЕЈСТВО !

🔸️Фотографииве се неми сведоци на прекрасни спомени кои ги создадовме.

🔸️Не застануваме тука, продолжуваме…

3-ти Ноември – Ден на општина Гази Баба

🔸️Хорот на нашето училиште, под раководство на наставникот Ванчо Јовчев, денес имаше чест да го отвори настанот по повод одбележување на 3-ти Ноември Денот на општина Гази Баба.

🔸️Учесници на настанот беа и ученици и наставници од V одд.

🔸️Во прилог фотографии од свеченоста.

Атлетика- натпревар за третоодделенците

🏃‍♀️Денес нашите ученици од III одд. со нивниот наставник по физичко и здравстено образование Томи Спасовски учествуваа на натпревар кој се состоеше од полигон со атлетски и психомоторни вежби и препреки.

🏃Натпреварот беше организиран од Сојузот на училишен спорт на Гази Баба.

🏃‍♂️На истиот учество земаа сите општински основни училишта.

🔸️Во прилог, првопласираните три екипи:

1 место ООУ ,,Вера Јоциќ”

2 место ООУ ,,Григор Прличев”

3 место ООУ ,,Дане Крапчев”

Час со нашите сооученици од ООУ „25 Мај” – 27.10.2023 година

Со нашите другарчиња од ООУ „25 Мај“ изградиме уште еден заеднички мост на знаења по предметот Природни науки. Нашите наставнички Бојана и Анида денес не научија за видовите заби и нивната функција. Имавме многу интересни активности кои заедно ги реализиравме. Еве и вие да видите што правевме на овој час!
П.С. Се гледаме наскоро! Овој пат со гости на часот. Следете не за да дознаете!

Обука на ученици за укажување прва помош

ДЕНЕС БЕВМЕ СТАВЕНИ ПРЕД ПРЕДИЗВИК ДА ЈА РАЗБЕРЕМЕ ВРЕДНОСТА КОЈА ПРВАТА ПОМОШ ЈА ИМА ВО СЕКОЈДНЕВНИОТ ЖИВОТ! . .

⭕️Црвениот крст на Гази Баба и одговорните наставници на ,,Тимот за црвен крст” Бојана М.Личева и Весна Димитровска на нашите ученици од VI до IX одд. им овозможија да се стекнат со вештини и знаење за укажување прва помош кога животот на поединци е во опасност. .. .

⭕️ДА НАУЧИМЕ ДА СПАСИМЕ ЧОВЕЧКИ ЖИВОТ, ЗНАЧИ ДА БИДЕМЕ ХУМАНИ ГРАЃАНИ НА НАШЕТО ОПШТЕСТВО!

ГРИЖАТА ЗА ЗДРАВЈЕТО И ЗДРАВАТА ИСХРАНА!

25-ти ОКТОМВРИ го посветивме на ГРИЖАТА ЗА ЗДРАВЈЕТО И ЗДРАВАТА ИСХРАНА! 🥦На наше големо задоволство учениците од VI до IX одделение проследија предавање кое го одржаа медицински лица, од Македонско здружение за исхрана и здравје. 🍇Посебно се стави акцент на количеството сол и шеќер кои несвесно ги внесуваме секојдневно, а можат сериозно да наштетат на нашето здравје. 🔶️Веруваме дека овие препораки ќе допринесат за подобрување на нашите навики во исхраната.

ДЕТСКА АТЛЕТИКА за учениците од IV одд. во ОСНОВНИТЕ УЧИЛИШТА во ГАЗИ БАБА.

🏃 Денес 120 ученици од IV одделение имаа можност да се натпреваруваат во детска атлетика, да се забавуваат, да го јакнат натпреварувачкиот дух и да ја негуваат фер играта. . 🏃‍♀️Сојузот на училишен спорт на Гази Баба оваа учебна година ќе продолжи да организира бројни спортски настани и активности за учениците од одделенската настава. . . 🏃СПОРТОТ Е ЗДРАВЈЕ, УЖИВАЊЕ и ЗАДОВОЛСТВО !

Час со нашите сооученици од ООУ “25 Мај”

Со нашите сооученици од ООУ “25 Мај” изградивме уште еден мост на знаења по предметот природни науки. . Нашите наставнички Бојана М.Личева и Анида Амиди на интересен начин ни ја пренесоа содржината за органите од дигестивниот систем. Со задоволство ја споделуваме атмосферата од овој час.

СИТНИ АМА БИТНИ: НОВ ПРИСТАП КОН ОБУКА ЗАБЕЗБЕДНОСТ НА ХРАНА

Во нашето училиште на 18.10.2023 се одржа предавање од Катедрата за
микробиологија и микробна биотехнологија, при институтот за Биологија,
ПМФ- Скопје под раководство на проф. д-р Наталија Атанасова- Панчевска,
проект насловен СИТНИ АМА БИТНИ: НОВ ПРИСТАП КОН ОБУКА ЗА
БЕЗБЕДНОСТ НА ХРАНА
Учесници во предавањето беа ученици од осмо одделение.
Главната цел на проектот е преку иновативни, едукативни методи да се
информираат младите потрошувачи за хигиената и безбедноста на храната и да
се подготват едукативни материјали кои ќе им помогнат на наставниците во
продолжување на споделување на знаењето за безбедност на храна и нивно
користење во наставната програма и отпочнување на тренд за кревање на јавната
свест.

„Го сакам францускиот“ – Средба во Резиденцијата на Амбасадорот на Франција

Во рамките на проектот на француското Министерство за Европа и надворешни работи за

заживување на наставата по француски јазик во образовните системи на земјите од Западен Балкан, беше оформена мрежата на училишта “Го сакам францускиот“, во која е вклучено и нашето училиште благодарение на квалитетот на наставата по француски јазик кој се предава.

Денес, имаше средба со претставници од сите училишта од мрежата, директорот, професорот по француски јазик , како и по еден ученик, на коктел во Резиденцијата на Франција.

На средбата се разменија мислења, се сподели планот на активности за оваа учебна година, во позитивна атмосфера успешно да продолжи проектот.

Од нашето училиште присуствуваа директорката м-р Адријана Младеновска, наставничката Анета Митевска и ученикот од 9-1 Дејанчо Стојановски.