ДРЖАВЕН НАТПРЕВАР ПО БИОЛОГИЈА

На 25 Септември 2020 се одржа Државниот  онлајн-натпревар по  Биологија кој се реализираше со online тест на ClassMaker. На натпреварот учествуваше Алексеј Стојановиќ од  нашето училиште и освои трета награда.

Исто така Алексеј Стојановиќ е и меѓу најдобрите учесници од сите одделенија,  коj врз основа на вкупните освоени бодови од општинскиот, регионалниот и државниот натпревар   доби  сертификат  за постигнат особен успех на натпреварите по биологија во 2020.

Ментор на ученикот е  наставничката  по Биологија – Душанка Китановска.

Честитки за постигнатиот успех  !!!! Ти посакуваме многу успех  во понатамошното натпреварување !!!!

ПРИЕМ НА ПРВАЧИЊА

   1 октомври 2020год. датум кој ќе остане вечно врежан во сеќавањата на нашата нова генерација на првачиња. Ден кој ќе биде забележан во нивните споменари и со радост ќе го споменуваат како ден во кој свртеле многу значајна страница во нивниот живот.

Оваа генерација на првачиња учебната 2020/2021 година ја започнува во поинакви услови на работа и движење, со запазени протоколи со цел заштита од Ковид 19. А ние како училиште ги обезбедивме сите услови за безбедно следење на наставата.

Драги првачиња,

Ве очекуваат уште многу први нешта, како што се првата научена буква, првиот број, првиот напишан збор, првата песничка, првата домашна задача и се така по ред. На тој начин, чекор по чекор, од ден во ден ќе бидете се побогати со знаења, а тие знаења ќе ви отворат многу врати во вашиот понатамошен живот.

Првачиња среќно!!!

Распоред на смените за учениците кои ќе следат настава од далечина

Ве информираме дека распоредот на смените за почеток на учебната година е следниот

ПРВА СМЕНА – учениците од IV, VI и VII одделение

ВТОРА СМЕНА – учениците од V, VIII и IX одделение

Часовите се одвиваат по следниот распоред, Ве молиме да се најавите 5 минути пред почеток на часот

Подготовки за новата учебна година

Интензивно се подготувуваме за почетокот на новата учебна година во согласност со протоколите за работа на основните училишта. Вчера во нашето училиште беа означени со соодветни лепенки влезовите и излезите, како и училниците на паралелките од I до III одделение. Покрај тоа беа поставени диспанзери за хартија пред тоалетите, диспанзери за безконтактна дезинфекција, корпи за отпадоци со капак, упатства за однесување и држење растојание.

РЕГИОНАЛЕН НАТПРЕВАР ПО БИОЛОГИЈА

На 26 Август 2020 се одржа регионалниот натпревар по Природни науки и Биологија ,кој се реализираше со online тест на ClassMaker. На натпреварот земаа учество Алексеј Стојановиќ од 7 одд кој освои прва награда и Анастасија Тодевска од 8 одд. која освои втора награда. Ментор на учениците е  Душанка Китановска.

Според остварениот резултат (бодови од општински+регионален натпревар до 73%) за учество на државниот натпревар се пласираше  Алексеј Стојановиќ.

 Му посакуваме успех и многу среќа во понатамошното натпреварување

Реализирани обуки за наставници во “ООУ Дане Крапчев”

Наставниот кадар и стручните соработници при ООУ„Дане Крапчев“ интензивно се подготвуваат за on-line наставата во новата учебна година. И оваа година на веб страната на нашето училиште, се изработува платформа “Учи од дома 2020/21”. 

Од 18 до 21 август преку апликацијата Zoom се одржаа повеќе обуки со цел да се споделат искуства и знаења и сите наставници подготвени да ја почнат новата учебна година.

 На 18 и 19 август се спроведе обука за користење на Google drive, за потребите на платформата– “Учи од дома 2020/21” на нашата веб страница. Обуката се состоше од насоки како секој наставник да направи папки, да прикачува материјали за учениците и истите да ги организира и споделува.

На 20 август се спроведе обука за користење на Edmodo. Беа дадени насоки како секој наставник да креира профил на Edmodo и групи за секоја паралелка. Потоа беше објаснето како учениците со кодовите кои ги добиваат од наставниците, да креираат профил и да се приклучат кон нивната група.  На оваа платформа учениците ќе ги праќаат одговорите на зададените задачи. Откако наставникот ја прегледува задачата, ја бодува и на тој начин автоматски се прави портфолио на секој ученик. И наставникот и ученикот може да го следат напредокот. Со симулација сето тоа беше практично покажано.

На 21 август се одржа обука за користиње на апликацијата Zoom, како да се се отвори сметка, да се закаже и одржи час, како да се снима час со помош на оваа апликација.

Во таа насока, како дополнителна поддршка  на мејл на наставниците им беа испратени кратки туторијали за користење на овие апликации. Исто така на платформата “Учи од дома 2020/21” се поставија туторијали наменети за учениците.

Обуките за Google drive и Edmodo ги водеа Анета Митевска, наставник по француски јазик и администратор на нашата веб страна и директорот Виолета Стоилевска, а обуката за Zoom ја реализираа одделенските наставници Тања Метикош и Елизабета Георгиевска.

Регионален натпревар по математика

На 4 јули, сабота, се одржа овогодинешниот регионален натпревар по математика. Големо браво за нашите натпреварувачи кои го прифатија предизвикот да учествуваат на првиот електронски натпревар и тоа за време на летен распуст 😊
Честитки 👏 за освоените награди, нека бидат мотивација за следни успеси!
4одд.- трета награда
Христијан Гочевски Иваноски (ментор Билјана Трајановска)
Дамјан Петровиќ (ментор Вилдана Суљовиќ)
Александар Маџовски (ментор Даниела Салтирова)
6 одд. ментор Билјана Стојановска
втора награда – Никола Милоскоски
трета награда – Јана Саздовска и Михаела Димчова
7 одд. ментор Лиле Сарваноска
втора награда – Алексеј Стојановиќ
8 одд. ментор Лиле Сарваноска
втора награда – Јана Благојевиќ
трета награда – Анастасија Тодевска