НИЕ ГОЛЕМИТЕ – ЗА НАЈМАЛИТЕ

Старата година ја испраќаме со добро дело, напрвено по иницијатива на ученици од VIII одд.

ГОЛЕМИТЕ изработуваа и продаваа новогодишни украси.

МАЛИТЕ купуваа и се радуваа.

Со собраните средства се купија сложувалки, друштвени игри и реквизити за учениците од ДНЕВЕН ПРЕСТОЈ.

УЧЕНИЧКИОТ ПАРЛАМЕНТ создаде СЛАТКА ПРИКАЗНА во ФАБРИКАТА ,,ВИНЧИНИ”!

Денес бевме гости на срдечни домаќини. Низ игри се едуциравме, се забавувавме и се наградувавме. Имавме исклучителна можност да влеземе во ,,Срцето на Винчини” и да видиме како се создаваат Винчини производите.

Новогодишните пакетчиња беа неизбежен подарок за секој од нас!

Голема благодарност до срдечниот тим на ,, Винчини” кои не воодушеви со гостопримството, условите за работа, едукативните работилници и подароците.

Благодарност до нашите наставнички Магдалена Павлеска и Данче Костовска- Јакимовска кои ни ги организираат овие интересни патувања.

Благодарност до нашата директорка Адријана Младеновска која секоја наша идеја ја поддржува и ни овозможува да ја реализираме онака како што сме ја замислиле.

Нашиот Ученички парламент и во 2024 година ќе продолжи да патува и да создава несекојдневни спомени!!!

ДЕНЕС ПРИМИВМЕ НАГРАДА И ПРИЗНАНИЈА НА ЛИТЕРАТУРЕН И ЛИКОВЕН КОНКУРС

🔸️Наши ученици од VIII и IX одд. и нивните ментори Елена Малинова и Марија Н.Наневска присуствуваа на свечен настан кој се одржа во СГГУ на ГС “Здравко Цветковски”- Скопје со цел доделување награди за учество на Конкурсот за најдобра литературна, ликовна и истражувачка творба.

👉 II место за есеј на тема: “Божиќниот чај со моите најблиски” освои ученичката Јована Србиноска од IX-1 одд., ментор Елена Малинова, а другите учесници добија пофалници за учество.

🔸 ️Честитки за сите учесници, многу успеси во иднина!

НАШИТЕ УЧЕНИЦИ НАГРАДЕНИ НА СВЕТСКИ ЛИКОВНИ КОНКУРСИ

🎖 Учениците: Дамјан Петровиќ и Тамара Додевска ја добија престижната награда на градот Канагава, ЈАПОНИЈА.

🎖На ликовниот конкурс: “Биди уметник-Играј со мене” во СЛОВЕНИЈА, наградени беа:

Анастасија Ивановска, Бирсен Вели и Давид Арнаудов.

🎖Ученикот Никола Тргачевски доби штедна книшка од НЛБ БАНКА на ликовниот конкурс за oдбележување на денот на штедењето.

🎖Учениците Маркијан Јовчев и Каја Стојковска го промовираа фолклорот итрадицијата.

Маркијан Јовчев освои прво место, а Каја пофалница на ликовниот конкурс на “ФОЛКОНИКА”.

🔸️Во склоп на Еразмус+ проектот “Safe internet use”, учениците успешно учествуваа на креативна ликовна работилница.

🔸️Вратите на овие ликовни конкурси на наградените ученици ширум им ги отвара и долги години безрезервно ги мотивира нивниот наставник по ликовно образование М-р Марија Николоска-Наневска.

🔸️На сите ученици им честитаме за освоените награди и им благодариме за нивниот несебичен ангажман.

🔸️И во иднина ќе продолжиме да го освојуваме светот на уметноста преку учество на најразлични ликовни конкурси.

3 Декември – Меѓународниот ден на лицата со попреченост

Денес, по повод ,, 3 Декември – Меѓународниот ден на лицата со попреченост” во нашето училиште во соработка со Основно училиште со ресурсен центар „Иднина“ – Скопјe се реализираше активност под мотото ,,Сплотени заедно”

🔹️Во чест на овој ден сакавме да го промениме начинот на кој ја гледаме попреченоста.

За таа цел учениците со нивните наставнички: Анета Менчова, Весна Димитровска и Стефани Тупоска и Асистентите: Жаклина Цветковска, Елена Благоевска, Весна Николовска во паралелката на 4-3 изработија дрво на кое беа испишани особини и силните страни на децата со попреченост.

🔹️Љубовта и желбата за другарување, сплотеноста и заедничката соработка на децата е посилна од попреченоста.

🔹️Да не заборавиме, секое дете е различно, но исто така и посебно. Токму затоа сите заедно треба да се стремиме да создадеме еден свет во кој сите ќе бидеме еднакви во различноста, свет во кој не постојат попречености и бариери туку само можности и способности.

Исто така се одржа ликовна работилница на тема “Играј со мене”.

На работилницата учествуваа учениците од 9-3 одделение (Јована, Теа, Мелиса, Теона, Марки, Ваљон, Александар, Виктор, Христијан, Стефани, Рамадан, Вердијан, Бисера и Емануел), заедно со образовниот асистент Маја и наставничката по ликовно образование Марија.

Учениците создадоа групна творба, изработена од нивните дланки и прсти како израз на нивната сплотеност и желба за другарување и споделување.

Во едно творбата ќе учествува и на 17 меѓународниот ликовен конкурс во Словенија “Биди уметник-Играј со мене”.

Се надеваме дека низ неколку фотографии ќе ја доловиме атмосферата на уживање и другарување за време на работилницата.

ДАВИД АРНАУДОВ -прво место и наша гордост на шаховски турнир!

🏆На ден 23.11.2023 год. се одигра Турнир во Шах за учениците од VIII и IX одделение од општина Гази Баба.

✨️Нашиот ученик Давид Арнаудов од IX одд. освои ПРВО МЕСТО.

🏅Честитки за Давид, многу успеси и во иднина !

Пласман на учесниците:

1. 🏆Арнаудов Давид – ООУ”Дане Крапчев”

2. Петровски Никола – ООУ”Наум Наумовски Борче”

3. Велковски Матеј – ООУ”Крсте Мисирков”

Посета на Францускиот Институт

Денес, ученици од 6 одделение го посетија Францускиот Институт во Скопје.

Се запознаа со содржините што ги нуди Институтот, се дружеа со Фриж, маскотата на претстојните олимписки игри во Париз 2024, слушаа француска музика, гледаа видеа со знаменитостите на Париз, разгледуваа книги, фотографии, едукативни игри.

Највозбудлива беше можноста учениците да се качат на Ајфеловата кула со помош на виртуелна реалност и од таму да го набљудуваат Париз.

Задоволни ја завршија посетата во очекување на следна франкофонска активност.

Учењето надвор од училишните клупи секогаш е најзабавно и вечно се памети!

🍂 Денес учениците и наставниците од IV одд. направија ПРОШЕТКА НИЗ МИНАТОТО во МУЗЕЈОТ на ГРАД СКОПЈЕ во чест на 60 годишнината од катастрофалниот земјотрес.

🔸️Следно остваривме СРЕДБА СО Бобан Стефковски ГРАДОНАЧАЛНИК НА ОПШТИНА ГАЗИ БАБА.

🍂 Изучувањето на темата ,,Општина” по предметот Историја и општество

ни овозможи:

– да имаме средба со градоначалникот;

– да го изненадиме со спортски подарок;

-да му поставиме интересни прашања;

-да му дадеме интересни предлози;

-на моменти да го насмееме;

-и да го воодушевиме со нашето знаење;

20 НОЕМВРИ – ГО СЛАВИМЕ СВЕТСКИОТ ДЕН НА ДЕТЕТО! ЈА СЛАВИМЕ ИДНИНАТА!

Денес учениците од Ученичкиот парламент спроведоа активност

🙅‍♀️,,ОД ДЕТЕ ЗА ДЕТЕ”🙅

🎈Со оваа активност подарувавме, преку пораки потсетувавме за правата на децата, ставивме насмевки на лицата на нашите првачиња и создадовме среќни моменти за нив.

🎈За ,, Денот на детето” ученикот правобранител и неговите заменици изработија пано за детските права.

🎈На големиот одмор во училишниот хол ја промовираа улогата на Ученикот правобранител во заштитата на детските права , повикаа на нивно почитување и им посочија на учениците како да реагираат во ситуации на прекршување на детските права.

🙋‍♀️💁ДРАГИ НАШИ ДЕЦА-ДЕНЕС И СЕКОГАШ БИДЕТЕ СРЕЌНИ

ДУРИ И БЕЗ ПРИЧИНА!

ВИЕ СТЕ ИДНИНАТА НА СВЕТОТ!