Посета на Францускиот Институт

Денес, ученици од 6 одделение го посетија Францускиот Институт во Скопје.

Се запознаа со содржините што ги нуди Институтот, се дружеа со Фриж, маскотата на претстојните олимписки игри во Париз 2024, слушаа француска музика, гледаа видеа со знаменитостите на Париз, разгледуваа книги, фотографии, едукативни игри.

Највозбудлива беше можноста учениците да се качат на Ајфеловата кула со помош на виртуелна реалност и од таму да го набљудуваат Париз.

Задоволни ја завршија посетата во очекување на следна франкофонска активност.

Учењето надвор од училишните клупи секогаш е најзабавно и вечно се памети!

🍂 Денес учениците и наставниците од IV одд. направија ПРОШЕТКА НИЗ МИНАТОТО во МУЗЕЈОТ на ГРАД СКОПЈЕ во чест на 60 годишнината од катастрофалниот земјотрес.

🔸️Следно остваривме СРЕДБА СО Бобан Стефковски ГРАДОНАЧАЛНИК НА ОПШТИНА ГАЗИ БАБА.

🍂 Изучувањето на темата ,,Општина” по предметот Историја и општество

ни овозможи:

– да имаме средба со градоначалникот;

– да го изненадиме со спортски подарок;

-да му поставиме интересни прашања;

-да му дадеме интересни предлози;

-на моменти да го насмееме;

-и да го воодушевиме со нашето знаење;

20 НОЕМВРИ – ГО СЛАВИМЕ СВЕТСКИОТ ДЕН НА ДЕТЕТО! ЈА СЛАВИМЕ ИДНИНАТА!

Денес учениците од Ученичкиот парламент спроведоа активност

🙅‍♀️,,ОД ДЕТЕ ЗА ДЕТЕ”🙅

🎈Со оваа активност подарувавме, преку пораки потсетувавме за правата на децата, ставивме насмевки на лицата на нашите првачиња и создадовме среќни моменти за нив.

🎈За ,, Денот на детето” ученикот правобранител и неговите заменици изработија пано за детските права.

🎈На големиот одмор во училишниот хол ја промовираа улогата на Ученикот правобранител во заштитата на детските права , повикаа на нивно почитување и им посочија на учениците како да реагираат во ситуации на прекршување на детските права.

🙋‍♀️💁ДРАГИ НАШИ ДЕЦА-ДЕНЕС И СЕКОГАШ БИДЕТЕ СРЕЌНИ

ДУРИ И БЕЗ ПРИЧИНА!

ВИЕ СТЕ ИДНИНАТА НА СВЕТОТ!

16 Ноември – МЕЃУНАРОДЕН ДЕН НА ТОЛЕРАНЦИЈАТА

Денес го одбележавме ,,МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА ТОЛЕРАНЦИЈАТА”.

💁‍♀️ Денес низ нашето училиште ширевме љубов и насмевки , повикувавме на почит, разбирање, прифаќање, сослушување, трпение, поддршка , другарство, хуманост и ненасилство.

💁 Упативме порака дека толеранцијата не е израз на слабост и отсуство на карактер – ТОЛЕРАНЦИЈАТА Е ВОЛЈА И СПРЕМНОСТ ДА ГИ ПОЧИТУВАМЕ И ПРИФАТИМЕ РАЗЛИЧНИТЕ ОД НАС!

🙆‍♀️ Учениците од осмо одделение заедно со нивната наставничка Магдалена Павлеска во рамките на предметот Граѓанско образование , изработија пано за толеранцијата и пораки во облик на срце кои на големиот одмор ги изложија во училишниот хол и им ги поделија на своите соученици.

🙍 Пораки за толеранција учениците делеа и на жителите на нашата населба, а воедно и ги прашаа што за нив претставува толеранцијата и дали практикуваат толеранција.

🙎‍♂️ На овој ден кога се потсетуваме зошто е потребно да ги прифатиме и почитуваме различностите, повикуваме на секојдневно практикување на ТОЛЕРАНЦИЈА!

Заеднички час со нашите другарчиња од ООУ „25 Мај“ на 10.11.2023


Уште еден успешен заеднички час со нашите другарчиња од ООУ „25 Мај“ и нашите наставнички Бојана М.Личева и Анида Амиди. Овој час беше многу интересен, интерактивен, практичен, а најважното е тоа што имавме и посетители-гости, г-ѓа Емилија Симоновска Јаначковска и г-дин Франческо Бигагли претставници од ОБСЕ/OSCE – Mission to Skopje. Наставната содржина „Пренесување на храна и гасови“ беше многу интересна и поттикнувачка, бидејќи имавме за задача практично да го претставиме респираторниот систем, патот на воздухот низ органите за дишење и да ги именуваме органите. Потоа следеше презентација на изработките, толкување на поимот респирација и претставување на разликата меѓу вдишување и издишување. Споделуваме дел од атмосферата.

3-ти Ноември – Ден на општина Гази Баба

🔸️Хорот на нашето училиште, под раководство на наставникот Ванчо Јовчев, денес имаше чест да го отвори настанот по повод одбележување на 3-ти Ноември Денот на општина Гази Баба.

🔸️Учесници на настанот беа и ученици и наставници од V одд.

🔸️Во прилог фотографии од свеченоста.

Атлетика- натпревар за третоодделенците

🏃‍♀️Денес нашите ученици од III одд. со нивниот наставник по физичко и здравстено образование Томи Спасовски учествуваа на натпревар кој се состоеше од полигон со атлетски и психомоторни вежби и препреки.

🏃Натпреварот беше организиран од Сојузот на училишен спорт на Гази Баба.

🏃‍♂️На истиот учество земаа сите општински основни училишта.

🔸️Во прилог, првопласираните три екипи:

1 место ООУ ,,Вера Јоциќ”

2 место ООУ ,,Григор Прличев”

3 место ООУ ,,Дане Крапчев”

ГРИЖАТА ЗА ЗДРАВЈЕТО И ЗДРАВАТА ИСХРАНА!

25-ти ОКТОМВРИ го посветивме на ГРИЖАТА ЗА ЗДРАВЈЕТО И ЗДРАВАТА ИСХРАНА! 🥦На наше големо задоволство учениците од VI до IX одделение проследија предавање кое го одржаа медицински лица, од Македонско здружение за исхрана и здравје. 🍇Посебно се стави акцент на количеството сол и шеќер кои несвесно ги внесуваме секојдневно, а можат сериозно да наштетат на нашето здравје. 🔶️Веруваме дека овие препораки ќе допринесат за подобрување на нашите навики во исхраната.

ДЕТСКА АТЛЕТИКА за учениците од IV одд. во ОСНОВНИТЕ УЧИЛИШТА во ГАЗИ БАБА.

🏃 Денес 120 ученици од IV одделение имаа можност да се натпреваруваат во детска атлетика, да се забавуваат, да го јакнат натпреварувачкиот дух и да ја негуваат фер играта. . 🏃‍♀️Сојузот на училишен спорт на Гази Баба оваа учебна година ќе продолжи да организира бројни спортски настани и активности за учениците од одделенската настава. . . 🏃СПОРТОТ Е ЗДРАВЈЕ, УЖИВАЊЕ и ЗАДОВОЛСТВО !

СИТНИ АМА БИТНИ: НОВ ПРИСТАП КОН ОБУКА ЗАБЕЗБЕДНОСТ НА ХРАНА

Во нашето училиште на 18.10.2023 се одржа предавање од Катедрата за
микробиологија и микробна биотехнологија, при институтот за Биологија,
ПМФ- Скопје под раководство на проф. д-р Наталија Атанасова- Панчевска,
проект насловен СИТНИ АМА БИТНИ: НОВ ПРИСТАП КОН ОБУКА ЗА
БЕЗБЕДНОСТ НА ХРАНА
Учесници во предавањето беа ученици од осмо одделение.
Главната цел на проектот е преку иновативни, едукативни методи да се
информираат младите потрошувачи за хигиената и безбедноста на храната и да
се подготват едукативни материјали кои ќе им помогнат на наставниците во
продолжување на споделување на знаењето за безбедност на храна и нивно
користење во наставната програма и отпочнување на тренд за кревање на јавната
свест.