Распоред за приемен ден на наставниците во учебната 2019/20 година

         

  име и презиме      наставен предмет  ден и час Времe (претпладне/попладне)
1 Марина Пејковска Информатика Среда 5 час 10:30 – 11:10  / 15:45 -16:25
2 Борис Шундоски Техничко образование Вторник 5 час 10:30 – 11:10  / 15:45 -16:25
3 Бојана М. Личева Биологија/ иновации Среда 3 час 8: 55 – 9: 35 / 14:10 -14: 50
4 Весна Трајковска Англиски јазик Четврток  3 час 8: 55 – 9: 35 / 14:10 -14: 50
5 Јагода Филиповска Македонски јазик Среда 4 час 9:50 – 10:30  / 15:05 -15:45
6 Ване Јовчев Музичко образование Вторник  3 час 8: 55 – 9: 35 / 14:10 -14: 50
7 Јорданчо Тодосиев Физичко и здр. образование Вторник 6 час 11:15 – 11: 55  /  16:30- 17:10
8 Билјана Стојановска Математика Вторник 4 час 9:50 – 10:30  / 15:05 -15:45
9 Весна Кочова Англиски јазик Четврток  5 час 10:30 – 11:10  / 15:45 -16:25
10 Јулија Јанкуловска Физика Вторник 4 час 9:50 – 10:30  / 15:05 -15:45
11 Катерина Лукарова Англиски јазик Понеделник 5 час 10:30 – 11:10  / 15:45 -16:25
12 Елена Томевска Биологија/ Природни науки Четврток  7 час          12:00- 12:45
13 Катица Стојчевска Македонски јазик Среда 3 час 8: 55 – 9: 35 / 14:10 -14: 50
14 Лиле  Сарванова Математика Вторник 4 час 9:50 – 10:30  / 15:05 -15:45
15 Магдалена Павлевска Историја/ Граѓанско  обр. Петок 4 час 9:50 – 10:30  / 15:05 -15:45
16 Марија Н. Наневска Ликовно образование Вторник  3 час 8: 55 – 9: 35  / 14:10 -14: 50
17 Андријана Трпковска Физичко и здр. образование Вторник 2 час 8:10 – 8:50 / 13:25 -14: 05
18 Елена Малинова Македонски јазик Вторник 4 час 9:50 – 10:30  / 15:05 -15:45
19 Бранко Атанаскоски Географија Понеделник 5 час 10:30 – 11:10  / 15:45 -16:25
20 Александра Стојчевска Математика Среда 3 час 8: 55 – 9: 35  / 14:10 -14: 50
21 Душанка Китановска Биологија/ Природни науки Петок 3 час 8: 55 – 9: 35  / 14:10 -14: 50
22 Јасмина Ѓорѓиева Француски јазик Вторник 4 час 9:50 – 10:30  / 15:05 -15:45
23 Роза Јаневска Историја / Граѓанско обр. Петок 4 час 9:50 – 10:30  / 15:05 -15:45
24 Соња Божиновска Етика Среда 4 час 9:50 – 10:30  / 15:05 -15:45
25 Анета Митевска Француски јазик Понеделник 3 час 8: 55 – 9: 35 / 14:10 -14: 50
26 Даниела Ристеска Етика во религиите Четврток  7 час           12:00 – 12:45
27 Валентина Николовска Класична култура во евр. цив. Четврток  7 час           12:00 – 12:45
28 Стевче Здравковски Географија Вторник 4 час 9:50 – 10:30  / 15:05 -15:45
29 Весна Попадиновски Англиски јазик Петок  2 час 8:10 – 8:50 / 13:25 -14: 05
30 Милена Пауновска Македонски јазик Четврток  4 час 9:50 – 10:30  / 15:05 -15:45

                                   

Мени за топол оброк и ужинка за учениците во ООУ„Дане Крапчев“Скопје за учебната 2019/2020

                                        НУТРИТИВНА  АНАЛИЗА НА МЕНИ – УЖИНКА

                                                    Прва и трета седмица                                             

   Ден   Ужина     Нормативи    Нутритивни вредности
    Понеделник     Затворена пица пченично брашно 27г јогурт 17,1 г сончогледово масло 8,2 г доматен сос 8,6г кашкавал  14,2 г маслинки 10 г енергија  245,5  ккал протеини 7,1г јаглехидрати 22,7 г масти 14,1г диетални влакна 1,3 г мононезаситени масти 3,7 г полинезаситени масти 5,7 г омега 3  0,1г
    Вторник   Интегрална кифла со урда и јогурт пченично брашно 30,4 г интегрално пченично брашно 13 гр; шеќер 1 г сол 0,8 г сончогледово масло 8,7 г квасец 1,8 г урда 20 г јогурт  180 г   енергија  379,6 ккал протеини 14,4 г јаглехидрати  42,6 г масти гр. 17,2 г диетални влакна   2,4г мононезаситени масти 3,4 г полинезаситени масти 6,2  г омега 3  01 г
    Среда     Интегрална кифла со мармалад пченично брашно 25г интегрално пченично 25г млеко  25г јајце 4,4г сончогледово масло 6 г шеќер 1,3 г квасец 2 г сол 0,1г мармалад 20г енергија  314,1 ккал протеини   7,6г јаглехидрати  53,6г масти 8,2г диетални влакна  3,8г мононезаситени масти  1,7г полинезаситени масти  4,4 г омега 3  /
        Четврток         Проја со јогурт пченично брашно 8,5 г интегрално пченично 8,5г јајца  13,2г јогурт  16г сончогледово масло 8,5г урда  3,3 г сирење 3,3 г зеленчук (морков, магдонос, пиперка) 10г ; пециво 0,6г сол 04 г  јогурт 180 г енергија  294,5 ккал протеини 11 г јаглехидрати  23,3г масти  17,7г диетални влакна  1,1г мононезаситени масти  4,2г полинезаситени масти   6,2г омега 3   0,1г
        Петок     Солен мафин со зеленчук пченично брашно  30г млеко 18,3 мл јајце 3,5 г сончогледово масло 2,3 г рендан морков 11г сирење 4,2г; урда 4,2г пециво 0,6г; сол 0,4г оригано 0,2 енергија 279,3  ккал протеини  11,7г јаглехидрати 33,9г масти 10,8 диетални влакна1,3г мононезаситени масти  2,6г полинезаситени масти  1,9г омега3  0,1г

                                           Втора и четврта седмица

   Ден   Ужина     Нормативи    Нутритивни вредности
    Понеделник       Печена панцерота со урда и спанаќ пченично брашно 43г сончогледово масло 6,5 г јајца 3,5г свеж квсец 1,7г спанаќ 44г;   урда 22г; сол 0,7; шеќер 0,5г оцет 0,5; сусам 1г енергија  275,1 ккал протеини 9,9г. јаглехидрати 35,8г масти 10,3г диетални влакна 2,5г мононезаситени масти 1,7г полинезаситени масти 4,8г омега 3  0,1г
    Вторник   Интегрален варен ѓеврек со  јогурт пченично брашно 19 г интегрално брашно 19г сув квасец о,5г  шеќер 1 г сол 0,5 г сончогледово  масло 1,1 г сода бикарбона 0,9. шеќер 1,1г сусам 5г јогурт  180г   енергија 290,7 ккал протеини 11,9г јаглехидрати  38,5г масти гр. 10,7г диетални влакна   3,3г мононезаситени масти 3,1г полинезаситени масти 2,5 омега 3  01г
    Среда     Штрудла со јаболка кори за пита 40г јаболка  80г шеќер 2г сончогледово масло 10 г ореви 5г газирана минер. вода  6,6г цимет 0,2г енергија  284,9 ккал протеини   4,5г јаглехидрати  37,9г масти 13,8г диетални влакна  2,7г мононезаситени масти  2,4г полинезаситени масти  9г омега3  0,5г
        Четврток         Проја со интегрално брашно,лен и јогурт пченично брашно 13,3г интеграл. пчен.брашно 13,3г јајца  8,8г сирење 13,3г кисела павлака 6,6г ленено семе 3,3г сончогледово масло 6,6г прашок за пециво 0,6г сол 1г  јогурт 180г енергија  341,1 ккал протеини  12,7г јаглехидрати  30,2г масти 19,7г диетални влакна 3,3г мононезаситени масти  4,6г полинезаситени масти   6,1г омега 3  0,9г
        Петок       Ладен сендвич   интегрален леб  50г кашкавал  35г павлака 5г марула 10г домат 30г енергија  267,8 ккал протеини 15,5 г јаглехидрати 23,5 г масти 12,5 диетални влакна 3,5г мононезаситени масти 3,4г полинезаситени масти 1,1г омега  0,2г

*НАПОМЕНА:

  • Листата на мениа ЗА ТОПОЛ ОБРОК И УЖИНА се превземени од  Упатството за правилна примена на стандардите за исхрана и оброци во основните училишта предложено од МОН, Нутритивната и енергетска вредност како и  Нoрмативите за оброк по порција треба да бидат во согласност со Упатството за правилна примена на стандардите за исхрана и оброци во основните училишта предложено од МОН.
  • Ужинките треба да задоволуваат 10 до 15% од дневниот препорачан енергетски внес.

Задолжителни елементи:

  1. Комисијата за храна која е формирана во училиштето ќе биде задолжена за утврдување на валидните податоци дадени во предлог менито. Комисијата ќе има право да врши одредени измени и дополнувања на менито за времето на траење на договорот;
  2. Понудувачот ќе даде можност за договор за алтернативно мени за деца склони кон алергии (по претходно добиено писмено барање од страна на родителот до операторот како и листа на намирници на кои е алергично нивното дете како и писмено докажан здравствен проблем);

Нов список со лектири во основното образование за учебната 2019/2020 година

Бирото за развој на образованието го објави одобрениот список за лектира за основното образование за учебната 2019/2020 година.

Список со лектири од второ до деветто одделение на македонски јазик

РАСПОРЕДИ ЗА ДОДАТНА И ДОПОЛНИТЕЛНА НАСТАВА И ВОННАСТАВНИ АКТИВНОСТИ ЗА МЕСЕЦ СЕПТЕМВРИ – ПО НАСТАВНИК

ПРИЕМ НА ПРВАЧИЊА

На 02.09.2019 година во нашето ООУ„ Дане Крапчев “- Скопје беше организиран свечен прием на првачињата. Со мала пригодна програма го одбележавме најубавиот, најочекуваниот и најпосакуваниот ден на секое дете, денот кога за прв пат ќе го пречекори училишниот праг, ден кога во нивните животи започнува едно ново поглавје, нов долг пат по кој храбро треба да чекорат!

Првачиња среќно!!!

Координатор на тимот

за културно забавен живот

Даниела Торковска

This slideshow requires JavaScript.Обука за ученичко учество и заштита на детските права

На 29.08.2019 година,сите наставници од ООУ „Дане Крапчев” – Скопје следеа обука на тема: „Ученичко учество и заштита на детските права“. Реализатор на обуката беше Магдалена Павлеска- наставник по предметот граѓанско образование. Целта на обуката беше наставниците да се запознаат со современите методи на учество на учениците во демократското делување во училиштето преку формирање Ученички парламент и одредување Ученик-правобранител.Распоред на смени за учебната 2019 – 2020 година

I смена III,V,VI и IX одделение со почеток во 07.30. часот

II смена II, IV, VII и VIII одделение со почеток во 12.45 часот

Приемот на првачиња ќе се одржи на 02.09.2019 година во 10.00 часот

Списоците на ученици запишани во прво одделение се објавени на влезната врата на училиштето.

Им посакуваме среќен почеток на новата учебна година и многу успех на сите ученици!Проект BRAVEdu „Улогата на образованието во рушење на табуата за сиромаштија“

Социоекономскиот статус на учениците има значајно влијание врз нивните постигнувања во училиштето. Проектот BRAVEdu „Улогата на образованието во рушење на табуата за сиромаштија“, кој го реализира Мрежата на центрите за образовни политики од Загреб, NEPC (Network for education policy centers) заедно со Фондацијата за образовни и културни иницијативи „Чекор по чекор“, Форумот за слобода во образованието од Хрватска (Forum for freedom in Education), Институтот за образовни истражувања од Словенија (Educational Research Institute) и Praxis од Естонија, се темели на фактот дека сиромаштијата и социјалното исклучување ги ограничуваат можностите на поединците да ги постигнат своите целосни потенцијали и влијаат врз нивната добросостојба и нивните резултати во образованието.
Во продолжение, погледнете го извештајот за состојбата во Естонија, каде беа анализирани политиките и практиките што се спроведуваат во врска со ова прашање.Приредба по повод завршување на учебната 2018/2019 година и заминување на деветтоодделенците

This slideshow requires JavaScript.

…Радост, гордост, возбуда, насмевки, неизвесност, мала трема, измешани емоции и по некоја солза радосница беше се она што се случуваше денеска во нашето ООУ „Дане Крапчев„

Учениците со кратка пригодна програма го одбележаа крајот на учебната година и заминувањето на деветтооделенците од нашиот заеднички дом – училиштето Дане Крапчев.

Оваа пригода како училиште ја искористивме да ги прогласиме и најуспешните ученици кои во учебната 2018/2019 година го претставуваа нашето училиште на општинските, регионалните и државните натпревари и освоија прво, второ или трето место, а пак училиштето им додели признанија за нивните постигнати резултати.

На овој свечен настан му дадовме и еден посебен белег со тоа што успеваме да ја вратиме традицијата која со години се негуваше во нашето училиште и да ги прогласиме учениците кои го завршија овој циклус на образование со континуиран одличен успех, а исто така беше прогласен и првенецот на генерацијата.

Ученици кои го завршија овој циклус на образование со континуиран одличен успех и примерно поведение:

IX-1 одделение: Емилија Трајковска, Катерина Илиевска, Сара Јосевска и Лука Карагунов
IX-2 одделение: Симона Петровска, Ивана Додевска и Никола Маркоски
IX-3 одделение: Миа Јакимовска и Ивана Стефановска
IX-4 одделение: Петар Здравевски, Виктор Милески и Маја Стојановска.

Првенец на генерација 2019 – Катерина Илиевска од IX-1 одделение

За сите ученици кои беа со континуиран одличен успех во нивното образование како и за првенецот на генерацијата беа обезбедени симболични подароци.

Денеска нашите деветтоделенци го напуштаат нашиот заеднички дом и заминуваат кон освојување на нови повисоки цели.

Сигурни сме дека од ова училиште во животот ќе носат преубави спомени, но и знаења кои понатаму ќе ги надоградуваат, знаења со кои ќе го освојуваат светот но и ќе градат подобра и поубава иднина за оваа земја.

Среќно!!!

Подготвил:

Даниела Торковска – Координатор за културно забавен живот во училиштето“J’aime le francais” – Го сакам францускиот

Со цел учениците од петто одделение да се запознаат со францускиот јазик, како еден од најмногу зборуваните јазици ширум светот освен англискиот, во текот на второто полугодие од учебната 2018/19 година во нашето училиште се спроведуваше проект за сензибилизација на јазикот. Учениците имаа можност да се запознаат со основите на јазикот преку игри и песни. На 3 мај учениците имаа и работилница со французинката Силвен Ајаш,која работи во Центарот за универзитетски успех на франкофоните при Филолошкиот факултет.

На 28.05.2019 година се одржа приредба насловена како “J’aime le francais” – Го сакам францускиот на која учениците го презентираа тоа што го научиле. Покрај нив, на приредбата со драматизации, игри и песни се претставија и учениците од VI до IX одд. Учениците со голема возбуда и ентузијазам успешно се претставија, што можеше да се забележи по задоволните лица како на учесниците така и на присутните гости

На приредбата присуствуваа амбасадорот на Франција г. Кристиан Тимоние, градоначалникот на општина Гази Баба  г.Борис Георгиевски, г-ѓа Љупка Димова од Францускиот институт и претседателката на Здружението на професори по француски јазик г-ѓа Јулијана Јозиќ. Амбасадорот и градоначалникот им се обратија на присутните и ги охрабрија учениците да продолжат и понатаму да го изучуваат францускиот јазик и да приредуваат вакви манифестации.

Довидување до следната година!

Одговорен наставник – Анета Митевска