118 години од смртта Гоце Делчев

На денешен ден, 4 мај 2021г, се навршуваат 118 години од убиството на Гоце Делчев во село Баница, Егејска Македонија. Ѓорѓи Николов Делчев (Кукуш, 4 февруари 1872 – Баница, 4 мај 1903) бил македонски револуционер, учесник во македонското револуционерно движење, деец на Македонската револуционерна организација, идеолог, организатор и водач на македонското револуционерно национално ослободително движење кон крајот на 19 и почетокот на 20 век. Човекот кој го разбираше „светот како поле за културен натпревар меѓу народите“ и кој сметаше дека „никој не пострадал повеќе од предавствата на своите како Македонците“, ќе остане запаметен и како бескомпромисен противник на какво било мешање на надворешен фактор во ослободителното дело на македонскиот народ. Македонски револуционер, визионер, организатор и предводник на македонското национално-ослободително движење. . . , тој е еден од плејадата никогаш незаборавени и вечни патоводители на македонскиот народ. Неговата револуционерна дејност започнува од најрани години. Револуционерната дејност на Гоце Делчев започнува уште во текот на школувањето од 1893 година и трае се’ до неговата легендарна и херојска смрт, на 4 мај 1903 година. Во овој период тој се изградува во школуван воен стратег, познавач на воената вештина и тактика, но и организатор и неуморен проширувач на новооформената македонска револуционерна организација (МРО).