Франкофонија во ООУ „Дане Крапчев“

👉Денес, на 6 Јуни 2023 год. Во ООУ „Дане Крапчев“ – Скопје се одржа приредба со наслов „Франкофонија“. Особена чест и задоволство ни претставуваше присуството на градоначалникот на општина Гази Баба, г. Бобан Стефковски и на Амбасадорот на Франција г. Сирил Бомгартнер .

💯 На почетокот изразивме голема благодарност до амбасадорот, Амбасадата на Франција во Македонија и секако на Францускиот Инстут во Скопје за тоа што ни овозможија да бидеме дел од мрежата „J’aime le français“ и за прекрасниот подарок – интерактивен панел за училницата по француски јазик.

👉Целта на приредбата беше да се прикажат резултатите од Етвининг проектот „Ја прославуваме Франкофонијата“ во кој учествуваат учениците од секцијата по француски јазик, три училишта од Италија и партнер училиштето од Скопје „Живко Брајковски“ Во рамките на проектот, учениците се претставија употребувајќи падлет а потоа се сретнаа и се запознавме на видео конференција. Секое училиште подготвуваше свои точки и вчера на 5 јуни имавме онлајн приредба на која сите учесници се претставија со свои точки.

👌На приредбата беа претставени точките подготвени за проектот но исто така беа вклучени учениците од 5 одд кои испејаа две песнички како и учениците од третто одделени кои танцуваа на француската песна од детскиот евросонг „Тик Так“ од Ензо. Настапи хорот со француска песна како и седмоодделенката Ана Дабиќ од училиштето „Живко Брајковски“ Скопје, еден од партнерите во Етвининг проектот. 👏👏👏👏👏

Настанот го проследија многу ученици, наставници и родители на кои им благодариме за присуството. Се гледаме следната година со нови активности и проекти.