Меѓународен ден на пешаците

По повод 15 Октомври-Меѓународниот ден на пешаците учениците од еколошките секции во нашето училиште со помош на одговорните наставници изработија репрезентативни материјали во вид на флаери преку кои  апелираа  на подигнување на  нивото на безбедност на пешаците како учесници во сообраќајот , како и истакнување на придобивките за здравјето од пешачењето. Флаерите ги  поделија на паркираните возила во околината  и локалното население околу училиштето со цел да ја подигнат јавната свест за пешачењето. Во прилог  да се потсетиме зошто е добро да пешачиме:

ФИЗИЧКАТА АКТИВНОСТ  значително влијае во превенцијата на кардио- васкуларните болести, мозочниот удар, дијабетот, остеоартритис, некои видови рак и респираторни болести. Го регулира крвниот притисок, холестеролот, нивото на шеќер во крвта, го спречува дебелеењето, го подобрува имунитетот, го подобрува расположението и сонот, ја намалува депресијата и анксиозноста.