ВАЖНА ИНФОРМАЦИЈА ЗА ЗАШТИТА ОД КОРОНА ВИРУС

Вработени во училиштето и ученици кои во последниве две недели престојувале или биле во контакт со лица кои престојувале во кризните подрачја зафатени со коронавирусот да не доаѓаат на наставата. Ова е препораките која денеска ја упати Министерството за образование. Се бара образовните установи во најкус можен рок да обезбедат информации од сите свои вработени, ученици и студенти дали во последните две недели патувале или живеат со некој кој патувал во Ломбардија, Венето, Емилија Ромања и Пиемонт во Италија, како и во Кина, Хонг Конг, Иран, Јапонија, Маку, Филипини, Република Кореа, Сингапур и Тајван.

–Лицата кои ќе дадат потврдна информација потребно е да не доаѓаат на работа, односно да не посетуваат настава, додека не добијат соодветни инструкции, односно совети за следни чекори што ќе треба да ги направат зависно од ситуацијата и од планот на надлежните здравствени институции и Владата